Taxushaag in tuin kan waardevolle medicijnen opleveren


Wie een taxushaag in de tuin heeft, kan een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Het snoeisel van deze plant levert namelijk grondstoffen voor geneesmiddelen.

Deze zomer neemt de gemeente Castricum voor de tweede keer deel aan de actie 'Vergroot de Hoop'. Doel van deze actie is zoveel mogelijk taxussnoeisel inzamelen. De stof baccatine in deze plant wordt verwerkt in geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker.

De gemeente zamelt al haar eigen taxussnoeisel in, maar ook de inwoners kunnen de hoop vergroten. Tussen 15 juni en 31 augustus 2015 kunt u uw taxussnoeisel (gratis) naar de volgende locaties brengen:

* Afvalbrengdepot in Castricum, Schulpstet 17
* Groenonderkomen in Akersloot, Buurtweg 51
* Groenonderkomen in Limmen, Rijksweg 51

U levert hiermee een grondstof aan voor medicijnen en bovendien wordt per kubieke meter taxussnoeisel EUR 50,- door de organisator van deze actie geschonken aan KWF Kankerbestrijding.

Niet alle snoeisel is bruikbaar. Let u daarom op dat u zorgt voor:

* Het goede snoeisel, van de Taxus baccata;
* Jong snoeisel, enkel het eenjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter);
* Vers snoeisel, breng uw taxussnoeisel dus binnen 24 uur naar een ophaalpunt;
* Zuiver snoeisel, hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos;
* Droog snoeisel, het taxussnoeisel moet droog zijn. Snoei uw taxushaag dus alleen bij droog weer.

U kunt het snoeisel los of in eigen zakken afgeven.

Voor meer informatie over deze actie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met wijkbeheerder Pieter Welp, telefoon 14 0251.