Als de sirene gaat


Laatste update: 17 juni 2015.

ZALTBOMMEL- Als de sirene gaat dreigt er gevaar. Er is dan beslist meer aan de hand dan stank of een prikkelende lucht. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt.

Hoort u de waarschuwingssirene, dan is hij dus voor u bedoeld. Het is dan belangrijk dat u weet wat u moet doen.

Ga naar binnen en sluit ramen en deuren

Een ramp of zwaar ongeval kan tot gevolg hebben dat er gevaarlijke stoffen in de lucht komen. U kunt zich daartegen beschermen door te schuilen in de woning of een ander gebouw. Ziet u dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw ze dan.

Luister naar de rampenzender

Als de sirene gaat, krijgt de regionale radio de rol van officiele rampenzender. In de Bommelerwaard is dat radio Gelderland. De ether frequentie is: FM 89,1 Mhz. Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. U krijgt hier instructies en adviezen. In het geval
van een crisis of calamiteit in de regio wordt u ook geinformeerd via de Twitteraccounts van de Politie Gelderland (@POL_Gelderland) en Veiligheidsregio Gelderland Zuid (@CrisisGLZ).

Wanneer is het buiten weer veilig?

Pas als u op de rampenzender heeft gehoord dat de situatie weer veilig is. Het is niet zo dat als de sirene ophoudt met loeien, de situatie weer veilig is.

Sirenetest

De gemeente test de sirene op elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur. U hoeft dan niets te doen.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op de pagina over rampen en risico's of kijk op www.crisis.nl.