Zwem alleen in geschikt zwemwater


Laatste update: 17 juni 2015.

ZALTBOMMEL - Met het mooie weer is ook het zwemseizoen weer begonnen. Het is belangrijk om alleen te zwemmen in water dat als zwemwater is aangewezen. Dit water wordt regelmatig gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid.

Ook is het voor u handig om te weten wat de meest voorkomende gezondheidsrisico's zijn van zwemwater en hoe u deze voorblijft.

Zwemmen in natuurwater

Het zwemmen in rivieren, kanalen of kustwateren kan gevaarlijk zijn als deze locatie hier niet speciaal voor aangewezen is. Passerende schepen kunnen zorgen voor gevaarlijke stromingen en de overgang naar het vaargebied loopt vaak erg stijl af en kan glad zijn. Daarbij is er op de stranden
risico op golfslag of oeverzuiging. Buiten de gevaren van het zwemmen op deze plaatsen, riskeert u een fikse bekeuring. Zwemplaatsen zijn speciaal ingericht om te zwemmen en ze zijn te herkennen aan een blauw zwemwaterbord.

Bij deze zwemplaatsen wordt regelmatig gecontroleerd op de waterkwaliteit. In de folder Zwemplaatsen in Gelderland 2015 staat informatie over de zwemplaatsen en in een overzicht staan alle aangewezen zwemlocaties in Gelderland.

Blauwalgen en botulisme

In zwemwater kunnen blauwalgen en/of botulisme voorkomen. Blauwalgen kunnen voor huidirritatie en/of maag- en darmstoornissen zorgen. Het is sterk af te raden om te zwemmen door of spelen bij de ophopingen van algen (deze zien eruit als een groen/groenblauwe olieachtige laag op het water).
Botulisme komt vooral voor in warme zomers. De meeste vormen zijn vooral voor watervogels en vissen gevaarlijk. Als besmette (dode) dieren te lang blijven liggen kunnen vormen van botulisme ontstaan die wel gevaarlijk voor mensen zijn.

Controle zwemwater

Het openbare zwemwater wordt iedere twee weken gecontroleerd door de provincie Gelderland om eventuele risico's direct te signaleren. Wanneer er iets met een zwemplaats aan de hand is, maakt de provincie dit bekend door middel van borden bij de zwemplaatsen en een bericht in regionale
dagbladen. Informatie over problemen bij zwemplaatsen staan op de website www.gelderland.nl/zwemwater, en op NOS teletekst (pagina 725) en TV Gelderland (pagina 390).

Meer informatie?

Heeft u vragen of klachten over zwemwater? Op de website van de provincie Gelderland www.gelderland.nl/zwemwater vindt u de actuele informatie over de zwemvoorzieningen, veilig zwemmen en de meest voorkomende gezondheidsklachten naar aanleiding van zwemmen in openbare wateren. Ook staat op de
website wat de zwemlocaties zijn binnen de gemeente Zaltbommel en de rest van de provincie. Tevens is aangegeven hoe u klachten over zwemwateren kunt indienen.