Collectieve vrijwilligersverzekering van de gemeente Bladel


Een verzekering voor alle vrijwilligers, mantelzorgers en maatschappelijke stagiaires
De gemeente Bladel hecht veel belang aan goede voorzieningen voor al haar vrijwilligers. Daarom heeft zij een aantal jaren geleden een collectieve verzekering met uitgebreide dekking afgesloten. De gemeente biedt deze verzekering gratis aan de vrijwilligers aan.

Definitie vrijwilliger

De vrijwilliger is de persoon die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.
Tevens worden maatschappelijke stagiaires en mantelzorgers als verzekerden aangemerkt.

Hieronder vallen ook de volgende activiteiten:

* Eenmalige activiteiten
* Buurtactiviteiten
* Activiteiten waarbij motorrijtuigen worden ingezet.

Er behoeft geen registratie plaats te vinden van de deelnemende organisaties en er geldt geen leeftijdgrens.

Wanneer gaat de schadeverzekering lopen?

Op het moment dat de vrijwilliger de deur uitgaat, is de schadeverzekering van kracht en dat blijft zo totdat die vrijwilliger weer thuis komt (meest directe weg). Dus zolang de vrijwilliger onverplicht taken verricht voor of in opdracht van de vereniging is de verzekering van kracht. Voor de
verzekering geldt geen minimum of maximum leeftijd. Het enige criterium is of men wel of niet als vrijwilliger actief is.

Is deze collectieve verzekering secundair?

Veel verenigingen zijn lid van een koepel en kunnen via die koepel aanspraak maken op een ongevallenverzekering. Deze verzekeringen kunnen secundair zijn. Dit wil zeggen dat de verzekering pas kan worden aangesproken nadat alle andere mogelijkheden, zoals particuliere verzekeringen, zijn
uitgeput.
De collectieve verzekering van de gemeente Bladel is altijd secundair.

Moeten verenigingen nog een eigen ongevallenverzekering aanhouden?

Het bestuur van een vereniging besluit of men een ongevallenverzekering aanhoudt. Als de vereniging geen ongevallenverzekering (meer) heeft, kan men altijd de schadeverzekering aanspreken. Indien er verenigingen zijn die overwegen om de eigen ongevallenverzekering op te zeggen, is het
belangrijk om eerst de voorwaarden van de beide verzekeringen te vergelijken. Het kan namelijk zo zijn dat de eigen verzekering betere voorwaarden kent dan de collectieve verzekering van de gemeente.

Informatie

Alle informatie is te vinden op de website: www.bladel.nl (digitaal loket; vrijwilligersverzekering).

Voor meer informatie zie: https://meeus.com/zakelijk/specialismen/vrijwilligers

Op deze site treft u meer informatie aan over:

* Dekkingsoverzicht Uitgebreide Dekking (relevant voor de gemeente Bladel)
* Schadeformulier
* Polisvoorwaarden.

Hebt u nog vragen, neem dan contact op met Marjo Leijten, vrijwilligersondersteuner, tel. 06-19917067 of m.leijten@bladel.nl.