Minder nesten eikenprocessierups door koud voorjaar


Minder nesten eikenprocessierups door koud voorjaar

Pagina opties

*
Druk op de print knop van uw browser om af te drukken.
* Deze pagina doorsturen
* Facebook
* Twitter

woensdag, 17 juni 2015

Afgelopen week zijn verschillende bomen gemarkeerd waarin nesten van de eikenprocessierups zitten. De markering bestaat uit een opvallend rood/wit lint met de tekst `Pas op processierups'. Een gespecialiseerd bedrijf is gestart met het opzuigen van de rupsen. Er zijn plekken met nesten waar de
machine niet goed bij kan komen. Deze nesten blijven dan ook nog even zitten en worden in een ronde alsnog opgeruimd. Door het koude voorjaar hebben de rupsen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Het resultaat is dat er minder nesten zijn ontdekt als verleden jaar.

Er zijn circa 2725 zomereiken gecontroleerd en ongeveer 120 nesten gevonden. Het gaat om zomereiken langs doorgaande fiets- en wandelroutes in Nieuwegein. De zogenoemde brandharen van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken zoals jeuk en irritatie van de huid, aan ogen en luchtwegen.

Nesten die laag op de stam zaten, zijn al verwijderd. De meeste nesten zijn klein en zitten hoog in de boom. In de zomereiken die preventief zijn gespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel zijn dit jaar bijna geen nesten aangetroffen.