Peuterspeelzaalwerk wordt peuteropvang - Wat betekent dit voor u als..


Per 1 juli 2015 worden de peuterspeelzalen in de gemeente omgevormd naar peuteropvang. Vanaf dat moment betalen ouders de gehele kosten van de peuteropvang en ontvangen daarvoor een kinderopvangtoeslag of een gemeentetoeslag terug. De hoogte van de toeslag hangt af van het inkomen.

Aanleiding voor de veranderingen is het voorstel van het Kabinet om vanaf 1 januari 2017 het peuterspeelzaalwerk te harmoniseren tot kinderopvang. Dit betekent dat de verschillen tussen peuterspeelzaalwerk en kinderopvang worden opgeheven. De wettelijke kwaliteitseisen worden gelijkgetrokken
en ook de financiering wordt op dezelfde wijze vorm gegeven als de huidige kinderopvang.

De gemeente heeft, om de veranderingen goed te kunnen voorbereiden, besloten de veranderingen per 1 juli 2015 te laten ingaan.

De belangrijkste wijziging voor ouders betreft de betaling. Vanaf 1 juli kunnen ouders die daar recht op hebben, een kinderopvangtoeslag aanvragen via de Belastingdienst. Ouders die daar geen recht op hebben, kunnen voor maximaal twee dagdelen per week via de gemeente een toeslag aanvragen. De
hoogte van de toeslag wordt bepaald door de hoogte van het verzamelinkomen. Peuters waarbij een taalachterstand is vastgesteld, kunnen kosteloos twee extra dagdelen naar de peuteropvang. Deze extra dagdelen zijn erop gericht de achterstand van peuters richting het basisonderwijs te verkleinen.

Elders op deze website is onder het kopje Peuteropvang (Dienstverlening > Producten en diensten > P > Peuteropvang) alle informatie over de veranderingen te vinden en kunnen ouders via een digitaal formulier de gemeentetoeslag aanvragen.