Eikenprocessierups


17 June 2015 10:59

De eikenprocessierups kan vanaf nu tot en met augustus overlast veroorzaken. De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes in eikenbomen. De overlast wordt veroorzaakt door de brandharen van de rups. Na direct of indirect contact met de brandharen, kunnen klachten
aan de huid ontstaan aan ogen of luchtwegen. Deze klachten verdwijnen in de meeste gevallen spontaan na enkele dagen of weken. Klachten zijn bijvoorbeeld rode ogen, braken of koorts. Als de klachten erg hevig zijn of wanneer ze niet snel overgaan, neem contact op met de huisarts.

Problemen voorkomen

* Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden.
* Probeer wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan te vermijden. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, die kunnen verwaaien!
* Als u in uw eigen tuin eikenprocessierupsen heeft in een eikenboom, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. Huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij de gemeente.



Wat doet de gemeente `s-Hertogenbosch met de Eikenprocessierups?

De afdeling Realisatie en Beheer Openbare Ruimte neemt geen preventieve maatregelen. Wel bestrijden we de rupsen indien we deze ergens aantreffen. De rupsen met brandharen worden weggezogen, opgevangen en afgevoerd. Als wij een melding ontvangen zullen we binnen 3 werkdagen de rupsen komen
wegzuigen.

Meer informatie

Lees meer op de website van het RIVM. U kunt ook contact opnemen met het Meldpunt Schoon, Heel en Veilig, via www.s-hertogenbosch.nl/meldpunt, de Buiten Beter app of bellen naar (073) 615 55 55.