Glasvezel in de gemeente West Maas en Waal


Glasvezel in de gemeente West Maas en Waal
03-06-2015 Onderzoek naar snel internet via glasvezel
Een goede digitale infrastructuur is tegenwoordig een must om goed te communiceren vanuit huis, werk en/of onderweg. Hiernaast zal het bijdragen aan het vestigingsklimaat voor bedrijven, stimulans om langer thuis te blijven wonen (i.v.m. ICT- en domoticatoepassingen) en innovatie. Als gemeente
kunnen we deze facetten stimuleren voor onze inwoners, bedrijven en bedrijventerreinen en tools verschaffen die hiervoor nodig zijn.

Particulieren

In 2013 is in West Maas en Waal glasvezel door Reggefiber aangelegd voor woningen in de dorpskernen (voornamelijk binnen de bebouwde kom). In totaal hebben er 6.305 woningen de mogelijkheid gekregen om zich aan te sluiten op het glasnet. Hierbij werden woningen net buiten de kern, dijkwoningen
of woningen in het buitengebied niet of nauwelijks aangesloten. Bedrijven en bedrijventerreinen werden hierbij ook uitgesloten. Medio 2014 zijn nog 44 (dijk)woningen aangesloten binnen het project. Hetgeen resulteert in een totaal aan aansluitingen in 2013 - 2014 van 6.349 huishoudens.

Bedrijven(terreinen)

Een aantal ondernemers op de bedrijventerreinen Veesteeg, Veesteeg Oost en Veesteeg West (Beneden-Leeuwen en Boven-Leeuwen) hebben de handen in een geslagen om gezamenlijk (inclusief gemeente) glasvezel (open netwerk) te realiseren op deze bedrijventerreinen. De partij die dit (mede door een
financiele inbreng van de gemeente) gaat verwezenlijken, is Ndix.
In samenwerking met regio Rivierenland onderzoekt West Maas en Waal of het aanleggen van een glasvezelnetwerk in het buitengebied en op de overige bedrijventerreinen haalbaar is. In september 2015 zal regio Rivierenland hiervoor een advies neerleggen bij elke gemeente in Rivierenland.
Dat er behoefte is aan een goede digitale infrastructuur is al enige tijd duidelijk. Het blijft echter lastig om commerciele aanbieders van glasvezel hiervoor enthousiast te krijgen. Daarom heeft West Maas en Waal besloten zelf het initiatief te nemen en te starten met het inventariseren naar
de behoefte van een glasvezelnetwerk in deze gebieden.

In week 15 hebben alle huishoudens en bedrijven, die nog niet voorzien zijn van een snelle internetverbinding een brief ontvangen. Hierin werd uw medewerking gevraagd door het invullen van een online enquete. Tot en met 10 mei stond de enquete online. Hierna wordt gestart met de analyse.

Aan de oproep op de enquete online in te vullen is goed gehoor gegeven. Bijna 800 mensen hebben de enquete ingevuld. In de enquete konden de huishoudens en de bedrijven aangeven of ze deze resultaten willen ontvangen.
De definitieve resultaten worden rond de tweede week van juni verwacht..

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met M.J.T. (Marie-Jose) Jenniskens, MJenniskens@westmaasenwaal.nl of T 14 0487.