Oranje Huis - Opvang huiselijk geweld


Monique Sievers

In Almere Poort komt een nieuwe opvanglocatie - het Oranje Huis - voor vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Gericht op het hele gezin en met hulp op maat. De zestien betrokken gemeenten hebben zich achter de komst van het Oranje Huis geschaard.

vlnr:Froukje de Jonge (wethouder Almere, centrumgemeente voor Flevoland), Aleid van den Brink (Blijf Groep), Eric van der Want (wethouder Hilversum, centrumgemeente voor Gooi en Vechtstreek) en Erna van der Pers (de Alliantie)

De nieuwe opvangvoorziening opent in 2017 haar deuren en is bedoeld voor inwoners van Flevoland en Gooi en Vechtstreek die advies, hulpverlening of crisisopvang nodig hebben. De zestien betrokken gemeenten hebben zich achter de komst van het Oranje Huis geschaard. Met Blijf Groep en
woningcorporatie de Alliantie nemen zij nu de realisatie ter hand. Dit brede samenwerkingsverband werd vandaag bekrachtigd met de ondertekening van een overeenkomst.

Almere en Hilversum zijn als centrumgemeenten verantwoordelijk voor de vrouwenopvang in Flevoland en Gooi en Vechtstreek. Beide regio's vinden het belangrijk om te beschikken over voorzieningen voor inwoners die om bijzondere aandacht vragen. Door samen te werken is het mogelijk om binnen de
beschikbare financiele kaders een veilige en hoogwaardige opvangvoorziening te realiseren.

In beide regio's ontbreken nu nog plaatsen voor crisisopvang en begeleiding. Er is wel grote behoefte aan dit soort plaatsen. De huidige praktijk is dat veel vrouwen en kinderen moeten uitwijken naar andere regio's die wel over voldoende opvangcapaciteit beschikken. Dit maakt het lastiger om
hulpverlening te regelen en om mensen te laten terugkeren naar hun eigen sociale omgeving. Om deze situatie te veranderen, is er de afgelopen jaren veel tijd en energie gestopt in het mogelijk maken van het Oranje Huis.

Centraal in de regio

De Alliantie bouwt een nieuw pand voor het Oranje Huis op de hoek van de Zwedenstraat en de Europalaan in Almere. Vrijstaand en dicht bij NS-station Almere Poort en autosnelweg A6. Op die manier is het Oranje Huis goed te bereiken voor inwoners uit beide betrokken regio's.
De bouw start naar verwachting rond maart 2016. Ongeveer een jaar later, in het eerste of tweede kwartaal van 2017, is de oplevering. Blijf Groep neemt het Oranje Huis dan in gebruik. In het pand is plek voor twee noodbedden, tien crisisopvangplaatsen en vijftien plaatsen voor begeleid wonen.
Daarnaast vindt er ambulante hulpverlening plaats.

Toekomst zonder geweld

In het Oranje Huis is alle hulp onder een dak verenigd. Van begeleiding voor gezinnen die in een vroeg stadium om hulp vragen tot tijdelijke opvang voor vrouwen en kinderen die een periode van `rust' nodig hebben.

Zichtbaar en herkenbaar

Anders dan traditionele blijf-van-m'n-lijf-huizen is het Oranje Huis zichtbaar en herkenbaar. Doordat het adres niet geheim is, blijven de vrouwen en kinderen midden in de samenleving. Ze hoeven niet meer op de vlucht te zijn of zich te verbergen. Ze kunnen bezoek ontvangen, activiteiten
ondernemen in de buurt en in alle rust werken aan een toekomst zonder geweld. Nederland kent al Oranje Huizen in Alkmaar en de Zaanstreek. Ook Amsterdam opent aan het einde van dit jaar een dergelijke opvangvoorziening. Uit de ervaringen die zijn opgedaan, blijkt dat de aanpak werkt. Flevoland
en Gooi en Vechtstreek zien er dan ook naar uit om de aanpak voor hun regio's te implementeren. In de aanloop naar de bouw van het Oranje Huis in Almere, zetten de betrokken partijen al in op kennisdeling rondom het tegengaan van huiselijk geweld.

Foto: Vlnr: Froukje de Jonge (wethouder Almere, centrumgemeente voor Flevoland), Aleid van den Brink (Blijf Groep), Eric van der Want (wethouder Hilversum, centrumgemeente voor Gooi en Vechtstreek) en Erna van der Pers (de Alliantie)

Tekening afbeelding oranjehuis