Kwaliteitsklachten over injectienaalden anakinra


Kwaliteitsklachten over injectienaalden anakinra

17 juni 2015 Print | Verstuur e-mail
Er zijn kwaliteitsklachten gemeld over de injectienaalden van voorgevulde spuiten met anakinra (Kineret(R)). Injectienaalden waarbij op de punt vast materiaal te vinden is, mogen niet worden gebruikt. Anakinra is een biologisch geneesmiddel dat onder andere wordt voorgeschreven aan mensen met
reumatoide artritis (RA). Patienten die anakinra gebruiken, wordt aangeraden de injectienaald voor gebruik goed te controleren.

Het materiaal dat op de injectienaald is aangetroffen is de werkzame stof van het medicijn. De kwaliteitsproblemen met de spuiten hebben in het buitenland tot 16 klachten geleid. In Nederland zijn er nog geen problemen gemeld.

Controleer de naalden van spuiten met anakinra
Gebruikt u voorgevulde spuiten met anakinra (Kineret(R))? Controleer dan voor gebruik of er op de injectienaald vast materiaal te zien is. Daarvoor moet u eerst het beschermkapje van de naald halen.

Als de (punt van de) naald schoon is, kunt u de spuit gebruiken.

Treft u wel materiaal aan op de injectienaald? Breng de spuit dan terug naar de apotheek die het geneesmiddel aan u heeft verstrekt. U kunt er ook voor kiezen om alle ongebruikte spuiten uit dezelfde verpakking naar de apotheek terug te brengen.

Geen risico op meer bijwerkingen
Volgens de producent van anakinra is er geen verhoogde kans op bijwerkingen door de vervuilde injectienaalden. Er is ook nog geen enkele bijwerking gemeld vanwege dit kwaliteitsprobleem.

Heeft u vragen?
Zorgverleners zoals apothekers en reumatologen zijn op de hoogte gesteld van de kwaliteitsklachten over de injectienaalden van anakinra. U kunt bij hen terecht voor vragen of twijfels over de spuiten anakinra.

Meer informatie vindt u op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).