Hulpwijzernieuws week 10


Hulpwijzernieuws week 10

Informatie over veranderingen in zorg, jeugdhulp en participatie | De rol van de wijkverpleegkundige in 2015 | PGB en Sociale Verzekeringsbank en CMWW | Mantelzorgcompliment 2014 nog aan te vragen tot eind april

logo hulpwijzer

Hier kunt u antwoord vinden op uw vragen over de veranderingen in zorg, jeugdhulp en participatie.
Op de website van de gemeente Onderbanken staat sinds 1 januari 2015 rechts bovenaan een foto met de tekst Hulpwijzer: Zorg, Jeugdhulp en Werk vanaf 2015. Als u de foto aanklikt, komt u op een aparte site terecht met informatie over de veranderingen in de Wmo, Jeugdwet/jeugdhulp en
Participatiewet.
U kunt voor informatie en meest gestelde vragen over deze onderwerpen de knoppen met icoontjes aanklikken.





wijkverpleegkundigeDe rol van de wijkverpleegkundige in 2015

Vanaf 1 januari 2015 zijn verpleging en verzorging thuis onderdeel van het basispakket van de zorgverzekering. De wijkverpleegkundige bepaalt welke vorm van persoonlijke verzorging of verpleging clienten thuis krijgen. Dit was voorheen de taak van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Eigen kracht

De wijkverpleegkundige weet welke hulpmiddelen ingezet kunnen worden. Ook spreekt zij clienten op hun eigen kracht aan. In de nieuwe situatie kijkt de wijkverpleegkundige heel gericht naar de persoonlijke situatie van de client: wat kan iemand nog zelf, of bijvoorbeeld samen met een partner of
buren? Wat vinden clienten zelf een goede oplossing? Op basis hiervan wordt een zorgplan opgesteld. Daarin staan vaak heel concrete doelen, zoals `over 3 maanden bent u weer zelfredzaam'.

Zichtbare Schakel

Binnen Onderbanken is de wijkverpleegkundige als zogenaamde `Zichtbare Schakel' actief. De Zichtbare Schakel is het aanspreekpunt voor alle partijen die actief zijn in de wijk, zoals huisartsen en woningcorporaties.
Als u vragen heeft aan de Zichtbare Schakel van Onderbanken of graag een informatief gesprek met haar voert dan kunt u contact opnemen met Petra Scholte, telefonisch bereikbaar via 06 14606187 of per mail petrascholte@mgzl.nl.

PGB en Sociale Verzekeringsbank en CMWW

`Mijn SVB' op www.svb.nl geeft antwoorden
CMWW kan u helpen bij het invullen van de PGB formulieren

logo SVB

Via `Mijn SVB' op de website van de Sociale Verzekeringsbank kunt u de stand van zaken van uw persoonlijke PGB bekijken.

Trekkingsrecht

Het Servicecentrum PGB van de SVB beheert vanaf 1 januari 2015 uw PGB. Het budget staat op de rekening van de SVB, maar u houdt de regie. Door trekkingsrecht controleert de SVB alle betalingen aan zorgverleners vooraf.

Voor wie is het trekkingrecht?

Trekkingsrecht geldt voor iedereen die met ingang van 2015 een PGB krijgt van:

* de gemeente, op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo);
* de gemeente, op basis van de Jeugdwet;
* iedereen die in 2015 een PGB krijgt van het zorgkantoor (Wlz).

Indienen declaraties

U kunt uw urenbriefjes en facturen digitaal of via de post doorsturen aan de SVB.
Per post: SVB Servicecentrum PGB, Postbus 8038, 3503 RA Utrecht.
Digitaal: via de website www.svb.nl >> waar u kunt inloggen met uw DigiD op `Mijn PGB'.
Na het invullen en het versturen van het formulier krijgt u een bevestiging via uw e-mailadres.

Mijn SVB op website www.svb.nl >>

Telefonisch kunt u op dit moment de SVB niet bereiken met vragen over uitbetalingen. Wij adviseren u daarom om op via de website van de SVB met uw DigiD in te loggen op `Mijn SVB'. Hier kunt u de stand van zaken van uw PGB declaraties inzien.

Vindt u het invullen van de urenbriefjes of andere formulieren lastig? CMWW helpt u graag hierbij.

Medewerkers van het Centrum voor maatschappelijk werk en welzijnswerk (CMWW), A ge Water 20A in Schinveld, kunnen u helpen met het invullen van de formulieren die u moet opsturen naar de SVB. U kunt bellen voor meer informatie met het CMWW: 045-5250250.

Mantelzorgcompliment 2014 nog aan te vragen tot eind april

Heeft u in 2014 van de SVB een formulier gekregen voor het aanvragen van een mantelzorgcompliment? U kunt dat tot 30 april 2015 terugsturen naar de SVB. Voor meer informatie kunt u de website www.svb.nl/mzc raadplegen.
Over het jaar 2015 krijgt u geen mantelzorgcompliment meer via de SVB.
De gemeente Onderbanken handhaaft het mantelzorgcompliment zoals de SVB dat toekende. Hoe u dat kunt aanvragen, leest u in de loop van het jaar in Onderbanken Journaal en op deze website.