17-6-2015 - Nieuwe Woensdrechtse Woonvisie


17-6-2015 - Nieuwe Woensdrechtse Woonvisie

Hoogerheide - Het college van B&W heeft een 'Woonvisie 2015' opgesteld. Deze woonvisie gaat uit van drie uitgangspunten te weten: goede afstemming vraag en aanbod, kwaliteit en de kracht van eigen inwoners. De gemeenteraad van Woensdrecht krijgt op 8 juli de woonvisie ter vaststelling
aangeboden.

Wethouder Van Agtmaal geeft aan dat de woningmarkt de afgelopen jaren sterk veranderd is: "Door de kredietcrisis is de verkoop van woningen gestagneerd en zijn huizenprijzen gedaald. Daarnaast zijn er door de Rijksoverheid diverse maatregelen genomen die gevolgen hebben voor de woningmarkt en
volgen er later in 2015 nog meer wetswijzigingen. Ook merken we meer en meer de gevolgen van demografische veranderingen zoals de vergrijzing. Al deze ontwikkelingen vragen om een nieuwe Woonvisie."

"In oktober 2014 had de gemeenteraad de uitgangspunten voor deze Woonvisie reeds geformuleerd. Deze uitgangspunten zijn vervolgens ook aan de dorpsplatforms voorgelegd, zodat zij hierop konden reageren. Op basis van deze uitgangspunten is de nieuwe Woonvisie uitgewerkt", aldus verantwoordelijk
portefeuillehouder Van Agtmaal.

"Allereerst is er gekeken welke ontwikkelingen op onze gemeente af komen. Onderwerpen die daarbij aan bod komen zijn demografische ontwikkelingen, nieuwe wet- en regelgeving, veranderingen in de zorg en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en betaalbaarheid.
Vervolgens is er gekeken naar de ontwikkeling van de verschillende kernen en is er per kern in beeld gebracht welke ontwikkelingen er voorzien worden en welke gevolgen voor de woningmarkt deze ontwikkelingen hebben", vervolgt Van Agtmaal.

Vanuit deze twee verkenningen komen een groot aantal opgaven naar voren. Drie uitgangspunten vormen de visie van de gemeente op deze opgaven:

* Een goede afstemming van vraag en aanbod
* Kwaliteit staat centraal
* Uitgaan van de kracht van onze inwoners



In maart 2015 is het concept van de 'Woonvisie 2015' met een groot aantal stakeholders besproken in een dialoogsessie. Vervolgens is het concept van de 'Woonvisie 2015' ter inzage gelegd, waarbij iedereen de mogelijkheid had om te reageren. Er zijn geen reacties binnengekomen.
De 'Woonvisie 2015' is nu gereed om vastgesteld te worden en wordt daarom aan de raad voorgelegd op 8 juli 2015.

ARCHIEF

* 9-4-2015 - Concept nieuwe Woonvisie ter inzage