Jeugdwerkloosheid daalt


Jeugdwerkloosheid daalt /

17 juni 2015 - Het aantal Delftse jongeren met een bijstandstuitkering is in 2014 met 5% gedaald. Hiermee volgt Delft de landelijke en regionale trend.

Jongeren op voortgezet onderwijs

De gemeente zette vijftien acties in. Drie voorbeelden van deze aanpak zijn de jongerenacademie, het inzetten van ouder-kindtrajecten samen met ROC Mondriaan en de samenwerking met scholen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.

Sluitende aanpak

De jongerenacademie ondersteunt jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt om terug te gaan naar school of betaald werk te vinden. Ze volgen een programma van drie weken als voorbereiding op een betaalde baan, studie of verdere begeleiding naar werk.

Ouder-kindtrajecten

Het ROC Mondriaan werkt met de gemeente samen in ouder-kindtrajecten. Hierin worden jonge ouders begeleid naar werk of een opleiding. In 2014 is 81% van de deelnemers gestart met een opleiding of uitgestroomd naar werk. Inmiddels vindt deze Delftse aanpak ook navolging in andere gemeenten
binnen de regio.

Praktijk- en voortgezet speciaal onderwijs

Leerlingen vanuit het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Vanaf 2015 is de gemeente ervoor verantwoordelijk om deze jongeren naar werk te begeleiden. Uit een proef in 2014 bleek dat het loont om gedurende de schoolperiode
gezamenlijk toe te werken naar een passende werkplek. Een gelijke aanpak in de regio op alle scholen is van belang. Leerlingen van de Delftse scholen komen namelijk uit veel omliggende gemeenten.