Kredietaanvraag aankoop kantoorpand voor nieuw waterschap


Kredietaanvraag aankoop kantoorpand voor nieuw waterschap

De waterschappen Groot Salland en Reest en Wieden gaan, als de Provinciale Staten van Overijssel en Drenthe de fusie goedkeuren, per 1 januari 2016 samen. Het is de bedoeling dat het nieuwe waterschap een kantoor betrekt aan de Dr. Van Deenweg in Zwolle. De Dagelijks Besturen van het
waterschap Groot Salland en waterschap Reest en Wieden stellen aan hun Algemeen Bestuur voor om voor de aankoop van het pand en de naastgelegen parkeerkavel aan Dr. Van Deenweg een krediet beschikbaar te stellen van EUR 7.950.000 (incl. btw).

Ook vragen beide DB'en een krediet voor de eerste tranche van EUR 3,0 miljoen voor de projectorganisatie, de voorbereiding van de bouwkundige inrichtingswerkzaamheden en voor de realisatie van de ICT-infrastructuur.

Voorgesteld wordt om het pand Dr. Van Deenweg 186-208 aan te kopen. In deze aankoop is besloten dat het pand van Groot Salland aan de Dr. Van Thienenweg wordt verkocht. Het pand Van Reest en Wieden blijft nog maximaal een jaar in eigendom en wordt daarna verhuurd of verkocht.

Keuze voor Zwolle

Nadat het fusiebesluit door de algemeen besturen van Groot Salland en Reest en Wieden eind december 2014 was genomen, is gestart met het zoeken naar een centrale huisvesting voor het nieuwe waterschap. In de afgelopen periode is naar diverse opties gekeken; aanschaf van een bestaand pand in
Meppel of Zwolle of verbouw van de huidige kantoren.

Er is een aantal panden getoetst en onderling vergeleken. Er bleven na een zorgvuldig beoordelings- en afwegingsproces alleen nog de panden over die in eigendom zijn en een pand dat verworven kon worden. Uiteindelijk is gekozen voor het pand aan de Dr. Van Deenweg.

Financieel voordeel huisvesting

De eindrapportage fusieverkenning Groot Salland en Reest en Wieden raamde de jaarlijkse besparing van een centrale huisvesting op langere termijn - vanaf 2021- op EUR 250.000. Met de koop van het pand in Zwolle, inclusief de naastgelegen kavel voor parkeren en alle overige kosten valt de
jaarlijkse besparing naar verwachting vijf ton hoger uit. De jaarlijkse besparing op huisvesting vanaf 2017 voor het nieuwe waterschap komt daarmee op circa 7-8 ton.

Met dit nieuwe gebouw kan de organisatie een gezamenlijke start maken in 2016.