Veilige spoorwegovergangen


Marleen Cornelissen

Onze gemeente telt 37 overwegen en is daarmee een koploper in Nederland. Vanuit het oogpunt van veiligheid is een aanpak van de overwegen wenselijk. Om die reden is in overleg met het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en ProRail een pakket maatregelen samengesteld om de veiligheid en de
doorstroming van het verkeer op de kruisende wegen in de gemeente te verbeteren. Met de maatregelen is een Rijksbijdrage gemoeid van bijna 11 miljoen euro.

Adviezen

In 2014 is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van opheffing en aanpassing van overwegen en de effecten daarvan. De meest in het oog springende adviezen uit het onderzoek zijn:

* De spoorwegovergang aan de Stationsstraat in Velp gaat dicht en er komt een onderdoorgang voor langzaam verkeer.
* De spoorwegovergang aan de Lentsesteeg in Rheden voor langzaam verkeer wordt vervangen door een onderdoorgang voor langzaam verkeer.
* De spoorwegovergangen Mauritiusstraat en Pinkelseweg in Rheden sluiten voor al het verkeer.
* De spoorwegovergang Lange Juffer in Ellecom wordt opgeheven en de Hofstetterlaan wordt voorzien van een beveiligingsinstallatie.

Reacties op de plannen

Op woensdagavond 10 juni organiseerden we samen met ProRail een inloopbijeenkomst waar de voorgestelde veiligheidsmaatregelen voor de spoorwegovergangen werden toegelicht.

Voor ons is het van groot belang dat er bij inwoners en gebruikers van de overwegen voldoende draagvlak is voor de voorgestelde aanpak. Veel inwoners hebben tijdens de inloopavond een reactieformulier ingevuld. Als u niet in de gelegenheid bent geweest om de inloopavond te bezoeken, kunt u
reageren op de voorgestelde maatregelen door gebruik te maken van het contactformulier. Reageren kan tot en met vrijdag 10 juli.

Alle reacties worden verwerkt door onze afdeling verkeer en meegenomen in de besluitvorming van de gemeenteraad.

Vragen

Met vragen over de veiligheidsmaatregelen voor de spoorwegovergangen kunt u contact met ons opnemen, (026) 49 76 911.