Migrantengemeenschappen ontvangen vertalingen Laurentiusstrip


Migrantengemeenschappen ontvangen vertalingen Laurentiusstrip 17-6-2015


Afbeelding uit de Portugese strip over de laatste dagen van Laurentius.
(Geert De Sutter/Bisdom Rotterdam)

'Zodat iedereen de blijde boodschap in zijn eigen taal kan begrijpen'

In april verscheen vanwege het Laurentiusjaar een speciaal Magazine over de heilige Laurentius met een strip van vier pagina's `De laatste dagen van Laurentius'. Speciaal voor de migrantengemeenschappen in het bisdom zijn hiervan vertalingen gemaakt.

Met de hulp van vertalers uit de verschillende gemeenschappen is de strip verschenen in de volgende talen: 1) Spaans, 2) Duits, 3) Engels, 4) Frans, 5) Portugees, 6) Kroatisch, 7) Pools, 8) Italiaans.

Aan de betreffende migrantengemeenschappen in het bisdom Rotterdam zijn inmiddels de eerste exemplaren toegestuurd. Zij kunnen via het secretariaat van de bisschop, mw. Annemieke de Jong, extra exemplaren bestellen om uit te reiken aan kinderen en jonge gezinnen bij catechetische
bijeenkomsten, of aan de kerkgangers. De strips zijn in eerste instantie in een beperkte oplage gedrukt.

Mgr. Van den Hende wijst erop dat Laurentius, de patroonheilige van het bisdom Rotterdam, werd geboren in Spanje en in Rome werkte als diaken: "Hij is dus als het ware een `migranten diaken heilige', die van elders kwam en op een nieuwe plek zijn geloof vierde en uitdroeg in daden van liefde.
Dat betekent voor ons als Kerk van Rotterdam, dat we mensen van elders mogen verwelkomen, en dat we ook zelf als we ergens anders zijn welkom mogen zijn om ons geloof te vieren."

Bij de Vuurdoop op de zaterdag voor Pinksteren (23 mei) werd de Laurentiusstrip uitgedeeld aan de 800 vormelingen en begeleiders. Op Pinksterzondag 24 mei werden na afloop van een vormselviering in de Portugese parochie `Nossa Senhora da Paz' in Rotterdam de eerste exemplaren van de Portugese
vertaling uitgedeeld.

Mgr. Van den Hende: "We hopen dat de vertalingen ertoe bijdragen dat, een beetje zoals bij het Pinksterfeest, iedereen de blijde boodschap in zijn eigen taal kan begrijpen, concreet het getuigenis van geloof en liefde van de heilige Laurentius."

* Download het Bisdommagazine met ingehecht stripkatern (Nederlands)
* Kleurplaat Laurentius `De schatten van de Kerk' (PDF)
* Plaat Laurentius `Zoek de 15 verschillen' (PDF)
* Voor nog meer materiaal zie de speciale pagina

(Tijdens de Vuurdoop 2015 was er speciale aandacht voor Laurentius. Foto's: P. van Mulken)


Terug