Eindhoven wil meerdere huishoudens in sociale huurwoning


17-06-2015 Eindhoven wil meerdere huishoudens in sociale huurwoning

De gemeente Eindhoven wil het mogelijk maken om sociale huurwoningen door meerdere huishoudens te laten delen. Dat plan staat in de concept-woonvisie die deze maand aan de raadscommissie wordt voorgelegd.

De gemeente Eindhoven ziet hierin met name voor alleenstaande huurders de kans om goedkoper te huren. Daarnaast worden sociale huurwoningen beter benut.

Woning delen'Dat delen van een woning gebeurt nu al vaak op de commerciele woningmarkt, bijvoorbeeld in de hoogbouw naast het PSV-stadion', zegt wethouder Yasin Torunoglu (PvdA, wonen, wijken) in het Eindhovens Dagblad. 'Jonge mensen die net klaar zijn met hun opleiding en die ervoor kiezen om
de eerste jaren samen een woning te delen, net als in de tv-serie Friends. Maar wie iets soortgelijks doet bij een sociale huurwoning, maakt zich schuldig aan fraude. Dat dit nu niet mag, vinden de woningcorporaties ook jammer. We willen hier verandering in brengen, en de woningcorporaties
willen daar best over nadenken.'

Primeur Eindhoven

Eindhoven is de eerste gemeente die kijkt of sociale huurwoningen voortaan door bijvoorbeeld twee eenpersoonshuishoudens bewoond kunnen worden. In de vrije sector gebeurt dit wel al.

Haken en ogen

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan het plan. In bestemmingsplannen staat vaak nadrukkelijk dat een woning bedoeld is voor een huishouden. Daarnaast is nog onduidelijk wat het samenwonen van twee huishoudens gaat betekenen voor eventuele uitkeringen en toeslagen van de bewoners.

Zie ook:

Eindhovens Dagblad: Eindhoven wil delen sociale huur mogelijk maken

pages/images/button_terug.gif

Abonnement op persberichten en nieuwsbrieven van de Woonbond

pages/images/button_aanmelden.gif

\ Acties van de Woonbond