Zaterdagmarkten gaan toerisme bevorderen


Geschreven op: 17-06-2015 Gewijzigd op : 17-06-2015

zaterdagmarkten kaas website.jpg

Zaterdagmarkten

Meer bezoekers en toeristen naar Woerden halen door het aantrekkelijker maken van de zaterdagmarkten en daarmee de lokale (en regionale) economie en arbeidsmarkt versterken.

Dat is wat bereikt moet gaan worden met het verder uitwerken van de businesscase `De Woerdense markten op zaterdag'. Het vormen van een co-creatie met de betrokken partijen moet de ontwikkeling in gang gaan zetten. Het college van burgemeester en wethouders stemde onlangs unaniem hiermee in.

Welke rol kunnen de Streekmarkt en de Kaasmarkt op zaterdag innemen bij het trekken van bezoekers? Wat levert dit voor Woerden op? Welk scenario kan dat realiseren? Met welke middelen? Dat zijn de vragen die het college van burgemeester en wethouders in april jl. heeft voorgelegd aan Marieke
van der Kleij, externe projectleider. Zij heeft onderzoek gedaan naar de rol van de markten in het trekken van meer bezoekers en dit vertaald naar een business case. De businesscase dient als startnotitie voor de ontwikkeling van een co-creatie tussen de vier actief betrokken partijen.

Krachten bundelen

Woerden profileert zich als de hoofdstad van het Groene Hart. Op de zaterdagmarkten in Woerden, de Streekmarkt en de Kaasmarkt, kunnen bewoners en bezoekers dit beleven. De zaterdagmarkten zijn de laatste 2 jaar kwalitatief en kwantitatief gegroeid, maar er liggen nog meer kansen. Agrarisch
Centrum Woerden/Stichting Cheesemarkets, Stadshart Woerden en gemeente Woerden zijn actief betrokken bij de zaterdagmarkten. "Door de krachten van deze enthousiaste betrokken partijen te bundelen en een co-creatie te vormen, versterken de markten. Gezamenlijk geven zij de markten een regionaal
karakter. Dit biedt kansen om Woerden breed op de kaart te zetten en hiermee extra lading te geven aan de slogan `Woerden, hoofdstad van het Groene Hart', aldus projectleider Marieke van der Kleij.

Spin-off

Woerden biedt veel faciliteiten met een hoog serviceniveau. Victor Molkenboer, burgemeester: "Dit kan nog veel meer zichtbaar gemaakt worden. Als de zaterdagmarkten in een co-creatie goed worden ingezet, zal dit garant staan voor circa tweeduizend bezoekers extra per zaterdag."
Bob Duindam, wethouder economische zaken: "Niet alleen de zaterdagmarkten profiteren hiervan, het biedt nieuwe impulsen aan de gehele economie van Woerden, waardoor het een spin-off is voor heel Woerden."

Duidelijke organisatie

Belangrijk voor de co-creatie is een duidelijke organisatie waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn. De marktmeester blijft bestaan. Advies is daarnaast een onafhankelijke cooerdinator aan te stellen, die er voor zorgt dat de markten zich blijven ontwikkelen. De cooerdinator maakt
verbindingen en houdt deze in stand.

Verdere uitwerking

Het college heeft op 9 juni unaniem ingestemd met de business case. Het college ziet kansen voor de zaterdagmarkten in de combinatie met het merk Woerden. De komende tijd worden de details verder uitgewerkt.