Verdwijnen geldautomaten van platteland Overijssel?


Gepubliceerd op 17 juni 2015

Op initiatief van provincie Overijssel heeft zeer recent een gesprek plaatsgevonden met de ABN AMRO Bank, SNS Bank, Rabobank, ING Bank, Betaalvereniging Nederland en Overijsselse Vereniging voor Kleine Kernen.

Het onderwerp van deze bijeenkomst was het verdwijnen van geldautomaten op het platteland in Overijssel. Het doel van het gesprek was met bovengenoemde partijen te komen tot afspraken om de beschikbaarheid van contant geld voor inwoners van het platteland op peil te houden en waar nodig weer
op peil te brengen.

Op woensdag 17 juni heeft gedeputeerde Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie, Financien en Deelnemingenbeleid de Statenleden van de commissie Economie geinformeerd over het verloop van de besprekingen.

Belangrijkste uitkomsten

Alle partijen zijn bereid om mee te denken over de problemen in ontstane, zogenoemde, witte vlekken. Deze witte vlekken zijn gebieden waar geen geldautomaat binnen een straal van 5 kilometer te vinden is.

De Overijsselse Vereniging voor Kleine Kernen gaat in samenwerking met de provincie Overijssel een onderzoek doen naar de locaties waar er maatschappelijke problemen zijn ontstaan naar aanleiding van het verdwijnen van geldautomaten.

Op basis van deze inventarisatie komt er een vervolggesprek met eerder genoemde partijen. Dit gesprek geeft inhoud en richting voor maatwerkoplossingen met lokale partijen. Daarbij is het herplaatsen van geldautomaten door banken (bij toerbeurt) een uiterste oplossing. De Betaalvereniging
Nederland heeft de bereidheid uitgesproken hierbij in Overijssel ondersteuning te bieden.

Ook is afgesproken dat banken een voornemen om geldautomaten te verwijderen gaan toetsen bij de Betaalvereniging Nederland. Dit om te voorkomen dat er nieuwe witte vlekken ontstaan.

In oktober wordt een vervolgsessie georganiseerd om het onderzoek te bespreken en tot maatwerkoplossingen te komen.

U kunt de vergadering van de Statencommissie Economie bekijken op:

http://overijssel.notubiz.nl/vergadering/188380/Economie+17-06-2015