Hoorzitting Provinciale Staten over actualisering Omgevingsvisie en –verordening (water en natuur)

Hoorzitting Provinciale Staten over actualisering Omgevingsvisie en –verordening (water en natuur)

Op woensdag 17 juni houden de leden van de Statencommissie Ruimtelijke ordening, Landelijk gebied en Wonen (RLW) een openbare hoorzitting over de actualisering van de Omgevingsvisie en de omgevingsverordening op de onderdelen water en natuur. Gedeputeerde Staten hebben het voorstel over de actualisering op 1 juni voor besluitvorming aangeboden aan Provinciale Staten (PS). Dat zal gebeuren in de vergadering van 7 en 8 juli. De Gelderse Staten willen alle betrokkenen in de gelegenheid stellen hun mening over de actualisering aan hen kenbaar te maken. De hoorzitting vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis van Arnhem en begint om 15.30 uur. Degenen die hun mening willen geven over de actualisering van de Omgevingsvisie en -verordening (onderdelen water en natuur) kunnen zich tot uiterlijk maandag 15 juni, 12.00 uur, aanmelden bij de secretaris van de commissie RLW, mw. G. Buevink g.buevink@gelderland.nl Zij die al een zienswijze hebben ingediend bij GS worden overigens rechtstreeks benaderd over deze hoorzitting.

De commissie RLW bespreekt de actualisering in haar vergadering van woensdag 24 juni, eveneens in het stadhuis van Arnhem. Zij neemt daarbij de resultaten van de hoorzitting mee. De hoorzitting komt in plaats van het inspreken tijdens de vergadering van de commissie. Er is voor deze aparte hoorzitting gekozen omdat er meer insprekers worden verwacht dan in een gewone commissievergadering aan bod kunnen komen. Uiteraard kan de commissievergadering van 24 juni vanaf de publieke tribune worden gevolgd.

Hoorzitting

Voor de hoorzitting op 17 juni zijn de 70 indieners van zienswijzen op de actualisering van de Omgevingsvisie en –verordening aan het college van GS persoonlijk uitgenodigd. De bijeenkomst op 17 juni in het stadhuis van Arnhem is voor iedereen toegankelijk. Dat betekent dat ook mensen die geen zienswijze hebben ingediend het woord kunnen voeren. Sprekers moeten zich echter wel aanmelden bij de griffie van de provincie Gelderland. Iedereen krijgt maximaal vijf minuten spreektijd. Mocht het aantal insprekers zeer groot zijn, dan kan de voorzitter van de hoorzitting de spreektijd beperken. De leden van de Statencommissie beschikken over de ingediende zienswijzen en de reactie van GS daarop.

Actualisering Omgevingsvisie

De Omgevingsvisie Gelderland is op 9 juli 2014 vastgesteld. Toen is al aangekondigd dat er een actualisatie nodig is voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de doorwerking van de landelijke Deltabeslissingen. Ook de actualisatie van de Beleidsvisie Externe Veiligheid 2008 en de aanpassing van de begrenzing van natte landnatuur is in de Omgevingsvisie aangekondigd. De vastlegging van Gelders NatuurNetwerk (GNN) en Groene Ontwikkelzone (GO) in de Omgevingsvisie en de vaststelling van het Natuurbeheerplan 2014 maken dat de begrenzing van de waterfunctie natte landnatuur en de bijbehorende hydrologische beschermingszones aangepast moeten worden. Ook wordt de begrenzing van de grondwaterbeschermingszones aangepast naar aanleiding van gewijzigde inzichten in de ondergrond.

In het actualiseringsplan wordt het provinciale waterbeleid herzien. Dat betekent dat er maatregelen worden genomen om de waterkwaliteit te behouden en te verbeteren en dat de regionale inbreng wordt geregeld rondom de grote rivieren met betrekking tot klimaatbestendige bescherming tegen overstroming. Ook worden er gebieden aangewezen voor grondwaterafhankelijke natuur (natte landnatuur) en worden de beschermingsgebieden rondom 31 Gelderse waterwinningen opnieuw begrensd. Tot slot worden grenscorrecties voorgesteld voor het Gelders Natuur Netwerk en de Groene Ontwikkelingszone. Ook zijn in dit voorstel nog enkele andere onderwerpen opgenomen waaronder de Luchtvaartregeling Gidding BV.

Informatie

Informatie over de actualisering van de Omgevingsvisie en –verordening is te vinden op de website van de provincie Gelderland http://www.gelderland.nl/actualisatieOmgevingsvisie_december2014?highlight=omgevingsvisie