Hoe volgen spoedeisende hulp en ambulanceverpleegkundigen hun protocollen? (Promotie)

Uit literatuuronderzoek blijkt dat de opvolging van richtlijnen en protocollen in de ambulance en spoedeisende hulp (SEH) beter kan. Verpleegkundigen geven zelf aan hun landelijke protocollen voor 83 procent (ambulance) en 38 procent (SEH) op te volgen. Mogelijk leidt dit tot suboptimale zorg voor de patient. Ebben stelde vast dat de opvolging van richtlijnen en protocollen te beinvloeden is door factoren gerelateerd aan de professional (op de hoogte zijn van het protocol, eigen klinische ervaring, prefereren van eigen routines en andere protocollen), de sociale context (steun van collega's), de organisatie (betrokkenheid bij de ontwikkeling van het protocol, steun bij implementatie) en kenmerken van het protocol (complexiteit, relatie met patientuitkomsten) beinvloeden de opvolging van richtlijnen en protocollen.

Ebben keek specifiek naar de overdracht van ambulanceverpleegkundigen naar SEH-teams. Hieruit bleek dat bij een op de vier patienten de overdracht minder gestructureerd verloopt, met mogelijke risico's op informatieverlies of - vervorming.

Datum woensdag 17 juni 2015

Tijd vanaf 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus de heer R.H.A. Ebben MSc.

Promotor(es) De heer prof. dr. T. van Achterberg (KU Leuven, Belgie)

Copromotor(es) Mevrouw dr. L.C.M. Vloet (HAN), De heer dr. P.M. van Grunsven, Mevrouw dr. J.A.J. Mintjes-de Groot (HAN)

Subtitel In case of emergency. Exploring guideline adherence in the chain of emergency care

Beschrijving

Biografie

Remco Ebben (1984) studeerde Verplegingswetenschap aan de Universiteit van Utrecht en behaalde in 2009 zijn masterdiploma. Hij werkt als docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Bovenstaande studies voerde hij uit in dienst van het lectoraat acute intensieve zorg van de HAN.