Nieuwe capsules om gericht kankermedicijnen af te geven (Promotie)

Kanker is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en het aantal gevallen zal alleen maar toenemen. De potentie van antitumor-medicijnen wordt bepaald aan de hand van het vermogen om tumorcellen te verwijderen zonder daarbij gezond weefsel aan te tasten. Voor het ontwikkelen van effectieve kankertherapieen zijn innovatieve biomedische technologieen noodzakelijk. Lyophilisomen zouden zo'n innovatieve technologie kunnen zijn.

Lyophilisomen zijn biologisch afbreekbare nano-/microcapsules gemaakt van eiwitten (albumine) die de medicijnen gericht kunnen afgeven. Ze worden gemaakt door invriezen, opwarmen tot -10 DEGC en vriesdrogen. De capsules kunnen volgestopt worden met meerdere antitumormedicijnen en zijn te modificeren met antilichamen en celpenetrerende eiwitten. Dit zorgt ervoor dat de tumorcellen specifiek en snel worden aangevallen. Deze aspecten onderstrepen de veelzijdigheid en potentie van lyophilisomen. Van Bracht laat ook zien dat lyophilisomen moeten worden aangepast om langer in de bloedbaan te circuleren, maar ze kunnen ook gebruikt worden voor therapien waarbij locale toediening mogelijk is.

Datum woensdag 17 juni 2015

Tijd vanaf 14:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus de heer MSc. E. van Bracht

Promotor(es) prof. dr. R.E. Brock

Copromotor(es) dr. ir. W.F. Daamen, dr. A.H.M.S.M. van Kuppevelt

Subtitel Development of albumin-based lyophilisomes as drug delivery capsule for cancer therapy

Biografie

Etienne van Bracht (1984) studeerde Biomedische wetenschappen aan de Radboud Universiteit en ontving in 2008 zijn diploma. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit op de afdeling Biochemie van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut RIMLS. Sinds 2013 werkt hij als Trainee bij Janssen Biologics, onderdeel van Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson. Gedurende dit tweejarige opleidingstraject zal hij zich focussen op verschillende aspecten binnen de farmaceutische industrie.