Heringerichte Limburgse groeves voorbeeld in Europa

In Brussel wordt vandaag de slotconferentie gehouden over de resultaten van het zogeheten RESTORE-project, waarin een groot aantal zand-, klei- en mergelgroeves met EUR 3,8 miljoen uit Brussel voor de natuur zijn ingericht. Ook Limburgse projecten worden dan belicht zoals de Grensmaas tussen Maastricht en Maasbracht, de Sibelco-groeve in Heerlen, de ENCI-groeve in Maastricht en de groeve Curfs in Valkenburg.

Limburgs gedeputeerde Hans Teunissen woont de conferentie bij. ,,Met dit project hebben we niet alleen de aandacht gevestigd op de innovatieve herinrichting van groeves in Limburg, maar ook bijna een half miljoen aan Europees geld binnengehaald," zegt de gedeputeerde.

Zo werd via dit project in de Limburgse groeves voor EUR 910.000,- geinvesteerd. Onder meer een bedrag van EUR 550.000,- in de Enci-groeve (trap en uitzichtplatform) en EUR 320.000,- voor bescherming van planten en dieren in verschillende kleine groeves in Zuid-Limburg.

RESTORE is een project van zeven partnerorganisaties in geheel Noordwest-Europa. Ze werkten samen een plan uit voor landschapsherstel op terreinen waar eerder zand, klei of kalksteen is gewonnen. Die kunnen zodanig heringericht worden dat de biodiversiteit, de lokale bevolking en de regionale economie er baat bij hebben. Het project is via een Europees fonds gefinancierd. Het gaat om in totaal EUR 3,8 miljoen, waarvan ongeveer een half miljoen euro in Limburgse groeves is verwerkt.

Ook wordt vandaag een manifest gepresenteerd met de aanbeveling dat de beste praktijkvoorbeelden de norm worden. Er wordt tevens een kaart met studies en goede praktijken gepresenteerd. De kaart is te zien op de website www.restorequarries.eu.

Op de conferentie zijn er toespraken. Onder meer van directeur Mike Clarke van Royal Society for the Protection of Birds, voorzitter Jim Rushworth van de Cembureau-taskforce voor biodiversiteit en vicevoorzitter Patrick Murphy van Milieuzaken van de European Aggregates Association evenals van de Ierse Europarlementarier Lynn Boylan.

Morgen is een excursie naar een aantal voormalige groeves in Belgisch-Limburg, zoals de voormalige grindgroeve Bergerven en de Mechelse Heide, onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen. Nigel Symes, projectmanager bij RESTORE, ziet uit naar de afronding van het project: "Herinrichting van voormalige groeven biedt in heel Europa een enorm potentieel om de biodiversiteit te vergroten en lokale gemeenschappen te helpen. Nieuwe ruimte waar de natuur kan opbloeien levert ook toegankelijke groengebieden op voor omwonenden en kan soms zelfs lokale problemen zoals overstromingen verhelpen. Een aanzienlijk deel van het natuurlijk kapitaal in Noordwest-Europa kan zo worden hersteld. Er is een duidelijk beleid voor landschapsherstel vereist om resultaten te bereiken waar zowel de natuur als lokale gemeenschappen baat bij hebben. Met het project RESTORE hebben we daar alvast een steentje aan bijgedragen. Op de conferentie maken we onze bevindingen bekend en kunnen de aanwezigen - vertegenwoordigers van de natuursector, de ontginners, overheden en universiteiten - met elkaar in gesprek gaan."

Meer informatie: www.restorequarries.eu