NIEUWE DAGACTIVITEITEN VOOR OUDEREN IN WESTELIJKE MIJNSTREEK

Met het proefproject Dagbesteding voor zelfstandig wonende ouderen wil de Volksuniversiteit (VU) Maasland twee jaar proefdraaien met het bieden van aantrekkelijke en kwalitatief verantwoorde creatieve- en educatieve activiteiten voor zelfstandig thuiswonende ouderen. Als blijkt dat dit daadwerkelijk in een behoefte voorziet, wordt het initiatief voortgezet en zo mogelijk uitgebreid naar andere Volksuniversiteiten. De Provincie Limburg honoreert dit initiatief vanuit de motie maatschappelijke participatie met een financiele bijdrage van maximum 22.447 euro.

Nu steeds meer ouderen langer zelfstandig thuis wonen, wordt zichtbaar dat deze kwetsbare groep (meer) in een sociaal isolement dreigt te komen. Naast het regulier aanbod van activiteiten dat de volksuniversiteit Maasland al in verzorgingshuizen aanbiedt, slaat de VU Maasland de handen ineen met de vijf gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Schinnen, Stein en Echt-Susteren om een aantrekkelijk en kwalitatief verantwoord aanbod te ontwikkelen van creatieve en educatieve activiteiten voor zelfstandig wonende ouderen.

Met de uitvoering wordt gestart in september/oktober 2015.

De initiatiefnemers werken nauw samen met welzijnsorganisaties, met OZO, een onafhankelijke netwerkorganisatie om `betaalbare' activiteiten te bieden aan mensen die zijn aangewezen op de Wet maatschappelijke ondersteuning. Zodoende kan men fysiek onderdak bieden aan de activiteiten. Verbonden organisaties zijn onder meer lokale heemkunde- of historische verenigingen, ouderenbonden, vrouwenverenigingen, gemeenschapshuizen en buurt- of wijkcentra.

Gedeputeerde Van Rijnsbergen (Werk & Welzijn) laat weten: "De Provincie waardeert dit initiatief omdat het maatschappelijke participatie stimuleert, het haalt mensen uit een sociaal isolement, het is vernieuwend voor de regio en het is uit te breiden naar andere regio's. Bovendien versterkt het de samenwerking tussen de diverse maatschappelijke organisaties".

Aan de proef ligt een enquete ten grondslag die in de plaatsen Schinnen en Puth onder 2.100 huishoudens is gehouden. Voor het project worden zelfstandig wonende ouderen in de deelnemende gemeenten actief benaderd, die bovendien weinig te besteden hebben en mede daardoor in een sociaal isolement (dreigen te) verkeren. Deelnamekosten worden bewust laag gehouden met maximaal 3 euro per persoon om het streven van (minimaal) 2.000 deelnemers te kunnen behalen. Per activiteit zijn er bijeenkomsten met zoveel mogelijk dezelfde groep mensen om het aangaan van sociale relaties te stimuleren.

Belangstellenden kunnen informatie inwinnen bij : p.dizy@vumaasland.nl of blma.waelpoel@gmail.com