Rog: Stel belangen van studenten centraal bij besluit over ROC Leiden

17/06/2015 - Het CDA wil dat er bij de keuze voor de toekomst van ROC Leiden wordt gekeken naar de belangen van studenten, niet die van vastgoedondernemers. Het CDA is dan ook zeer kritisch over de keuze van de minister om ROC Leiden met geld van andere scholen kunstmatig in de lucht te houden. Dit geld zal vooral ten goede komen aan de megalomane vastgoedprojecten. Het CDA is bovendien niet overtuigd dat een faillissement veel duurder uitpakt, zoals de minister aan de Kamer schrijft.

Vandaag vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over het ROC Leiden. De instelling verkeert al jaren in zware financiele problemen door investeringen in vastgoed waarvoor ingewikkelde financiele constructies aan zijn gegaan. Deze week werd bekend daar ook nog eens vijf opleidingen wegens gebrekkige kwaliteit moeten sluiten. De minister van Onderwijs wil koste wat kost de instelling redden en hiervoor zouden andere MBO-scholen financieel moeten bijspringen. Dit bedrag komt neer op ongeveer 40 miljoen euro, waarvan 32 miljoen gestoken wordt in vastgoed en openstaande rekeningen.

Woordvoerder Onderwijs Michel Rog: "Het CDA wil dat de minister terugkomt op haar plannen van nog meer schaalvergroting in het MBO. Het debacle met ROC Leiden laat zien dat zelfs middelgrote ROC's al snel 'too big to fail' zijn. In dat licht is het onbegrijpelijk dat de minister pleit voor een fusie tussen ROC Leiden en ID College op termijn. Kleinschaligheid zou de nieuwe norm moeten zijn."