Start-up voor een meer betrouwbare identificatie en classificatie van schadelijke stoffen, en meer veiligheid voor mens en milieu

Persbericht 17 juni 2015 - ToxGenSolutions B.V. is een nieuw spin-off bedrijf van de Universiteit Maastricht en Maastricht Universiteit Medisch Center (UM/ MUMC+). Het bedrijf is opgericht naar aanleiding van veelbelovende onderzoeksresultaten van het Netherlands Toxicogenomics Center onder leiding van Professor Jos Kleinjans. ToxGenSolutions richt zich op de ontwikkeling van genprofielen die nauwkeurig de toxiciteit van onbekende stoffen beschrijven. Erwin Roggen, CEO van het nieuwe bedrijf: "Deze techniek maakt het mogelijk om op een economische verantwoordelijke wijze schadelijke stoffen te identificeren en te classificeren zonder gebruik te maken van proefdieren".

Roggen: "ToxGenSolutions gaat zich in de aanvangsfase vooral richten op gen profielen voor geno-, immuno- en ontwikkelingstoxiciteit omdat onderzoek hierbij al opmerkelijke resultaten hebben laten zien. Deze techniek geeft niet alleen uitsluitsel of een stof toxisch is of niet, je krijgt als het ware een blueprint die je nodig hebt om te verklaren waarom deze stof schadelijk of onschadelijk is. Dat kan met geen enkel diermodel."

Jos Kleinjans, senior wetenschappelijk adviseur van ToxGenSolutions: "Het is een groot wetenschappelijk avontuur geweest om de beloftes waar te maken en het grootschalige toxicogenomics onderzoek te laten resulteren in een aantal testen die nauwkeurig chemische risico's voor de mens in kaart brengen. Het wordt een minstens even groot avontuur om deze testen succesvol op de markt te introduceren."

Toxicogenomics

Wanneer humane cellen of humaan weefsel worden blootgesteld aan stoffen, worden er veranderingen geinduceerd die op gen niveau (Genomics) kunnen worden beschreven. Genomics wordt al op grote schaal gebruikt voor pathway analyse en biomarker identificering met een duidelijke reducering van het aantal dierproeven als gevolg. De onderzoeksresultaten van het Netherlands Toxicogenomics Center hebben aangetoond dat Toxicogenomics het mogelijk maakt om toxische stoffen meer accuraat te identificeren en classificeren door hun gen profiel te vergelijken met bekende toxiciteits-profielen. Dit concept is echter nog onvoldoende geimplementeerd in de huidige strategieen voor risico evaluatie. Erwin Roggen: "het is de missie van ToxGenSolutions om dit te veranderen, ten voordele van de gezondheid en veiligheid van mens en milieu."

ToxGenSolutions is mede gebaseerd op een aantal exclusieve, wereldwijde licenties op octrooien van UM/MUMC+. Het bedrijf heeft recent tevens een PreSeed lening ontvangen vanuit het valorisatieprogramma Zuid-Limburg. Het PreSeed fonds is, met steun van het Ministerie van Economische Zaken, opgezet voor de financiele ondersteuning van jonge ondernemers in het vermarkten van kennis van de Limburgse kennisinstellingen. Dr. Henri Theunissen, hoofd van het Maastricht Valorisation Center: "De licenties en de start-up lening maken het mogelijk voor ToxGenSolutions om het werk aan de ontwikkeling van nieuwe testmethoden voort te zetten. We zijn trots op deze nieuwe Maastrichte start-up en zullen doorgaan met het ondersteunen van het bedrijf bij hun inspanningen om waarde voor de maatschappij te creeren op basis van hun wetenschappelijke bevindingen".