DRIVE - Nieuw programma voor ontwikkelingsrelevante infrastructuur

17 juni 2015 - Op dinsdag 16 juni is een nieuw programma gelanceerd voor ontwikkelingsrelevante publieke infrastructuur: DRIVE. Met dit programma faciliteert het ministerie van Buitenlandse Zaken investeringen in publieke infrastructuurprojecten die bijdragen aan een goed ondernemingsklimaat en de ontwikkeling van de private sector in lage- en middeninkomenslanden.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert het programma uit.

Een essentiele voorwaarde voor het ontwikkelen van een private sector is toegankelijke en goed functionerende infrastructuur. Door gebrekkige infrastructuur hebben mensen vaak weinig mogelijkheden om hun producten op een lokale markt of internationaal te verhandelen of om naar hun werk en terug te reizen. Gemiddeld zijn mensen in Afrika ruim 30% van hun inkomen en tijd kwijt aan dagelijks woon-werkverkeer. DRIVE (Development Related Infrastructure Investment Vehicle) kan een rol spelen om daarin verandering te brengen en samen met ondernemers de overheden bij te staan met de aanleg en financiering van ontwikkelingsrelevante infrastructuurprojecten.

DRIVE is de opvolger van ORIO dat in 2014 is gesloten voor nieuwe aanvragen. Met behulp van DRIVE kunnen bedrijven een aantrekkelijker en efficienter financieringsaanbod doen bij de aanbesteding van infrastructuur in ontwikkelingslanden. Anders dan bij ORIO dienen ondernemers een aanvraag in voor DRIVE.

Projecten die in aanmerking komen voor DRIVE moeten een aantoonbare en duurzame bijdrage leveren aan private sectorontwikkeling. Via de verbetering van het ondernemingsklimaat, lokaal ondernemerschap en lokale werkgelegenheid. De focus ligt daarbij op projecten voor voedselzekerheid, watervoorziening, klimaat, seksuele en reproductieve gezondheid en mensenrechten (SRGR).