Jongeren vallen tussen wal en schip

17 juni 2015 - Het CDA Den Haag maakt zich zorgen over een grote groep zwerfjongeren: jongeren onder de 23 jaar die geen huis hebben en sinds hun achttiende levensjaar geen recht meer hebben op jeugdzorg. Deze groep dreigt tussen wal en schip te vallen.

Den Haag telt 500 geregistreerde zwerfjongeren, veelal met diverse vormen van problematiek. Verwacht wordt dat dit aantal in feite veel hoger is. CDA-voorvrouw Danielle Koster: `'Zodra zij achttien worden hebben zwerfjongeren geen recht meer op jeugdzorg. Van de een op de andere dag stoppen alle voorzieningen en zijn ze op zichzelf aangewezen, terwijl deze jongeren daar vaak nog niet klaar voor zijn en geen netwerk hebben om op terug te vallen.'' Zij hebben geen recht meer op jeugdhulp maar zijn door hun jonge leeftijd vaak nog niet in beeld bij de voorzieningen voor volwassenen. `'Het CDA pleit voor een betere aansluiting tussen jeugdhulp en volwassenenhulp zodat deze jongeren niet meer buiten de boot vallen'', aldus Koster.

Als antwoord op vragen van Koster laat de wethouder weten dat de problematiek van deze jongeren heftiger wordt en dat regie en afstemming inderdaad belangrijk is. Deze regie ligt sinds de decentralisatie bij de gemeente. Koster wil dan ook weten waarom de wethouder niet aparte maatregelen treft om ervoor te zorgen dat deze jongeren hulp krijgen.