Samenwerking met Nationale Raad voor de Mensenrechten Marokko

Met behulp van het Matra-Zuid programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken is een samenwerking tussen Dienst Justitiele Inrichtingen (DJI), PrisonWatch en CNDH gerealiseerd. RVO.nl voert het Matra-Zuid programma uit.

Deze samenwerking is het resultaat van gesprekken tussen de Nederlandse ambassade en de CNDH, de Nationale Raad voor de Mensenrechten in Marokko.

Matra-Zuid

Matra-Zuid is het bilaterale Nederlandse antwoord op de omwentelingen in de Arabische regio. Na de Arabische lente heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken geld beschikbaar gesteld voor projecten gericht op het opbouwen van de rechtsstaat in Noord-Afrikaanse landen, waaronder Marokko.

OPCAT-verdrag

De wens om op deze onderwerpen getraind te worden, vloeit (onder meer) voort uit de situatie rond het facultatief UN Protocol to the Convention Against Torture (OPCAT). Het Marokkaanse parlement heeft dit OPCAT-verdrag in juli 2013 goedgekeurd. Een van de voorwaarden van de OPCAT is de plicht

van verdragslanden om binnen 1 jaar na ratificatie een nationaal toezichthouder, een zogenaamd nationaal preventiemechanisme (NPM), op te richten of aan te wijzen. De CNDH wil graag aangewezen worden als NPM en hoopt met deze training de kans daartoe te vergroten.

Training

Dienst Justitiele Inrichtingen (DJI) heeft een aantal trainingen gegeven voor CNDH en de 13 regionale commissies die de situatie van de mensenrechten monitoren en controleren. Marokko is getraind op:

* een goed begrip van mensenrechten

* kunnen omgaan met en reageren op UN-rapporten

* het inrichten van een nationale inspectie

* ontwikkelen van competenties om gevangenissen op effectieve wijze te monitoren op het naleven van mensenrechten

De trainingen zijn verzorgd door prof. dr. Martin Kuijer (bijzonder hoogleraar mensenrechten VU Amsterdam), drs. Femke Hofstee-Van der Meulen (werkzaam bij Prison Watch, een particuliere organisatie) en drs. Marjan Wijn (DJI).

Inmiddels heeft Marokko op 24 november 2014 de OPCAT geratificeerd. Dit betekent dat de regering tot 24 november 2015 de tijd heeft om een NPM aan te wijzen of op te richten. De discussies over de toekomstige NPM zijn nog gaande, maar de CNDH geldt als de meest kansrijke kandidaat.