Overgang van 5 naar 2 consultatiebureaus


19 juni 2015

Per 1 september 2015 heeft de gemeente Hardenberg twee consultatiebureaus in plaats van vijf. Dit zijn het huidige consultatiebureau in Dedemsvaart en het nieuwe consultatiebureau in het LOC in Hardenberg. Aanleiding voor deze overgang is een besluit van de gemeente en GGD IJsselland in december
2013.

Door het samenvoegen van de consultatiebureaus kan de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD het werk slimmer organiseren waardoor er meer ruimte ontstaat voor maatwerk. Alle ouders die deze overgang aangaat, hebben hierover een brief ontvangen van GGD IJsselland.

Ouders die nu in het consultatiebureau in Slagharen komen worden met hun kind straks uitgenodigd in het consultatiebureau in Dedemsvaart. Voor ouders die dit consultatiebureau nu al bezoeken verandert er niets. Ouders die met hun kind het consultatiebureau in Heemse, Bergentheim of Baalderveld
bezoeken, kunnen vanaf 1 september terecht bij het nieuwe consultatiebureau in het LOC in Hardenberg.

Ruimere openingstijden
Ouders komen met hun kind straks zo veel mogelijk bij dezelfde jeugdarts en jeugdverpleegkundige. Door de samenvoeging ontstaan ruimere openingstijden wat het plannen van een afspraak voor ouders eenvoudiger maakt.

Bovendien is er vaker een inloopspreekuur waar je zonder afspraak kunt binnenlopen. Actuele informatie hierover staat op www.ggdijsselland.nl.

Nieuwe werkwijze
In december 2013 heeft de gemeente besloten het aantal locaties voor consultatiebureaus te verlagen om de jeugdgezondheidszorg betaalbaar te houden. Deze ontwikkeling sluit aan bij de nieuwe werkwijze van GGD IJsselland. Ouders spreken zelf met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige af hoe vaak
ze naar het consultatiebureau komen.

Deze afweging hangt af van de ontwikkeling van het kind en de behoefte van ouders. Door het werk in de consultatiebureaus slimmer te organiseren ontstaat ruimte voor maatwerk en een begeleiding die past bij het gezin.

Ouders kunnen met opvoedvragen ook terecht bij de Samen Doen teams of bij een spreekuur van de Jeugdgezondheidszorg op een school of bij de kinderopvang.