Nieuwe losloopgebieden voor honden in Stede Broec


20-06-2015 Het college van burgemeesters en wethouders heeft besloten vijf locaties aan te wijzen als losloopgebied voor honden. Dit is een van de acties die voortkomt uit de aanpassing van het hondenbeleid in Stede Broec.
Het aanwijzen van de losloopgebieden geeft duidelijkheid waar wel en geen aanlijnplicht geldt. Ook maakt de gemeente voor een aantal plekken een uitzondering op de opruimplicht voor hondenpoep. Buiten deze gebieden gelden de huidige regels: alle honden moeten zijn aangelijnd en hondenbezitters
zijn verplicht de hondenpoep op te ruimen.

Losloopgebieden in groenstroken

De losloopgebieden en de plekken waar geen opruimplicht geldt, bevinden zich in de noordelijke groenstrook langs de Westfrisiaweg en in de zuidelijke groenstrook langs de Provincialeweg. Bij deze losloopgebieden aan de rand van de gemeente worden speciale borden geplaatst. Ook werkt de
gemeente aan een digitale kaart waarop de losloopgebieden zijn te vinden. Op de plekken in de groenstroken waar wel een opruimplicht geldt komen extra afvalbakken.

Ergernis fietsers en wandelaars

Honden mogen tot nu toe alleen op een aantal plekken in het Streekbos loslopen. De gemeente krijgt veel vragen over mogelijkheden voor andere losloopgebieden in de gemeente. Ook hondenbezitters hebben behoefte aan ruimte om hun dieren op lekker te laten rennen.
Omdat er onvoldoende losloopgebieden zijn komt het nu regelmatig voor dat honden op andere plekken dan het Streekbos los lopen. Dit leidt tot irritaties en ongewenste situaties voor fietsers en wandelaars. Vorig jaar is er zelfs een vervelend bijtincident geweest.

Aanspreken op gedrag

Met het aanwijzen van de nieuwe losloopgebieden is het voor iedereen duidelijk waar de aanlijn- en opruimplicht geldt en hoopt de gemeente dat de overlast vermindert.
Wethouder Ton Schuitemaker: "Met deze maatregelen beogen we niet alleen een betere mogelijkheid om de honden te laten rennen. Ook zijn hondenbezitters die zich niet aan de regels houden makkelijker aanspreekbaar op hun gedrag. Mocht dit niet genoeg werken dan zullen we andere maatregelen
moeten nemen".

Informatie hondenbezitters

Zodra de borden zijn geplaatst, krijgen alle hondenbezitters een brief met uitleg over de nieuwe regels. Ook ontvangen zij een overzichtskaart waarop de losloopgebieden staan vermeld.