Grote Banksy tentoonstelling in Amsterdam

LionelGallery toont maand lang werk van beroemde Street Art kunstenaar

AMSTERDAM - Met meer dan tien originele werken en alle gelimiteerde prints die de kunstenaar gemaakt heeft, houdt LionelGallery in Amsterdam de grootste verkooptentoonstelling ooit in Nederland rondom de Britse Street Art kunstenaar Banksy. Topstuk is het enorme, museale schilderij 'Forgive Us Our Trespassing' van 122 bij 244 centimeter, dat Banksy in 2010 gebruikte om zijn dvd 'Exit Through the Gift Shop' in Oxford Street in Londen te promoten.

Voor de Banksy-expositie 'Keep it Real' zullen tussen 20 juni en 20 juli kunstkenners en -verzamelaars uit de hele wereld naar Amsterdam vliegen om het werk van de 'Picasso van deze tijd' te bewonderen. Foto's zijn op de volgende website te bezichtigen: www.lionelgallery.com

Banksy wordt algemeen gezien als de koning van de Street Art, zoals Andy Warhol de koning van de Pop Art was. Op de grootste zoekmachine in de kunstwereld staat Banksy al tien maanden op de eerste plek, steeds ver voor andere beroemde kunstenaars als Rembrandt, Picasso, Warhol en Van Gogh. De grote interesse uit de kunstwereld ontstond zo'n zes maanden geleden, nadat Sotheby's een expositie rondom de kunstenaar hield in Londen.

Lionel en Kim Logchies, het kunstkoppel achter de succesvolle LionelGallery, werkt al zestien jaar met voornamelijk iconische kunstenaars. Van Picasso tot Koons, van Damien Hirst tot Basquiat. Kim viel een paar jaar geleden als een blok voor de Street Art van Banksy. Twee jaar geleden had LionelGallery zijn eerste Banksy-expositie, waarbij een origineel en diverse prints te zien waren. Werken die tijdens de eerste expositie door kenners werden gekocht zijn inmiddels 400 procent in waarde gestegen.

Volgens de galerie is het eind nog lang niet in zicht. Daarom organiseren Lionel en Kim een maand lang de grootste Banksyshow ooit. De expositie toont meer dan tien originelen en de complete verzameling prints die Banksy gemaakt heeft, gesigneerd en ongesigneerd. Nu al hebben kunstverzamelaars uit Europa, China, Amerika en het Midden-Oosten aangegeven naar Amsterdam te komen.

Banksy staat bekend om zijn vaak politiek gekleurde en humoristische kunstwerken, waarin hij graffiti combineert met zijn eigen sjabloon techniek. Zijn straatwerkkunst is te vinden in steden over de hele wereld, maar ook op controversiele plekken als de Gazastrook. Hij weet met diverse stunts regelmatig de publiciteit te halen. ,,Deze mysterieuze en dynamische wereld van Street Art staat voor veel mensen nog in de kinderschoenen, maar er zijn een paar hele grote jongens, die je echt de Picasso's van deze tijd kunt noemen. Zo ontstaan ware musea op straat, voor iedereen toegankelijk," stelt Kim Logchies. ,,Door te werken op straat en via social media als Instagram neemt de bekendheid van de street artists met kwaliteit een enorme vlucht. Het is een eerlijke weg naar roem. Dat enkelen van hen nu de veilinghuizen en topgallerien bereiken, is een prachtig voorbeeld van hoe de oude en nieuwe wereld samenkomen."

Banksy expositie: Keep it Real.

Zaterdag 20 juni tot maandag 20 juli.

LionelGallery, Nieuwe Spiegelstraat 64, Amsterdam.

Private views op donderdag 18 en vrijdag 19 juni.