Maastricht Colours You

Maastricht Colours You

2 juni 2015

Maastricht mag zich in 2015 `Roze Stad van Nederland' noemen. Voorafgaand aan de Landelijke Roze Zaterdag op 20 juni a.s. vinden onder de vlag van Maastricht Colours You allerlei activiteiten plaats op het gebied van politiek, cultuur, educatie en sport. Ook de Universiteit Maastricht is hierbij betrokken: de oefenrechtbank van de Maastrichtse rechtenfaculteit zal een oude zedenzaak doen herleven, de Universiteitsbibliotheek presenteert de expositie `Books coming out of the closet' en de LGBT Student Community Maastricht organiseert de International LGBT Student Day 2015. Het programma en de festiviteiten van Maastricht Colours You zijn niet alleen gericht op de LGBT-doelgroep (lesbian, gay, bisexual & transgender), maar ook op inwoners en bezoekers van Maastricht en de rest van Euregio. Circa 60.000 bezoekers worden verwacht tijdens de week.

Oefenrechtbank UM speelt zedenzaak uit jaren `60 na Docenten en studenten van de Oefenrechtbank UM spelen op Roze Zaterdag een strafzaak ex artikel 248 bis Wetboek van Strafrecht zo waarheidsgetrouw als mogelijk na. De zaak, die daadwerkelijk heeft gespeeld in de zestiger jaren (1963), is afkomstig uit het archief van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. De zaak liep tegen een man van 33, die betrapt werd op het (met wederzijds goedvinden) verrichten van seksuele handelingen met een man van 19 jaar.

"De meerderjarige, die met een minderjarige van hetzelfde geslacht wiens minderjarigheid hij kent of redelijkerwijs moet vermoeden, ontucht pleegt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar".

Zo luidde de tekst van artikel 248 bis van het Wetboek van Strafrecht, dat in 1911 werd ingevoerd op initiatief van de toenmalige katholieke minister Regout. Met minderjarigen werden destijds mannen en vrouwen tot 21 jaar bedoeld. De minimumleeftijd voor heteroseksuele contacten was echter 16 jaar. Het doel van deze wetgeving was `het beschermen van jongens en meisjes tussen de 16 en 21 jaar tegen homoseksuele verleiding, en daarmee de verspreiding van homoseksualiteit tegen te gaan'. In 1971 werd het artikel afgeschaft, maar tegen die tijd waren al ruim 5000 homoseksuelen voor de rechter gebracht. Ruim de helft werd schuldig bevonden en veroordeeld tot gevangenisstraffen van ettelijke maanden.

De strafzitting is openbaar toegankelijk en vindt plaats op zaterdag 20 juni om 15.00 uur in de Feestzaal/Zittingzaal van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, B1.113 Bouillonstraat 3, Maastricht.

Books coming out of the closet

Van 18 mei tot 20 juni presenteert de Universiteitsbibliotheek een kleine expositie getiteld `Books coming out of the closet'. Onder het motto `It's time to bring them out', worden de boeken aan de hand van vier thema's tentoongesteld: Vervolging - van sodomieten & homoseksuelen door de eeuwen heen, Literatuur & Poezie - homoseksuele en lesbische schrijvers, Maatschappij - normen, waarden en opvattingen en Medicalisering - van homoseksualiteit. Kijk hier voor meer informatie.

International LGBT Student Day 2015

Op 18 juni organiseert LGBT Student Community Maastricht de International LGBT Student Day 2015. Tijdens deze dag komen verschillende `roze' studentenorganisaties uit 3 landen en 14 steden bijeen voor een divers programma, uiteenlopend van debatten, lezingen en filmvertoningen tot een picknick, stadstour, boottocht en informatiemarkt.

Het programma is vrij toegankelijk en vindt plaats op een aantal locaties, waaronder het stadspark en de Muziekgieterij. Meer informatie: www.lgbtstudentday.com