Koning bij viering Maria Louise Jaar

4 juni 2015

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander brengt op zaterdag 20 juni een bezoek aan Leeuwarden waar dit jaar het Maria Louise Jaar wordt gevierd. De Koning onthult een muurschildering en overhandigt de Gouden Swipe (Zweep) aan de prijswinnaar van de harddraverij met Friese paarden.

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat prinses Maria Louise van Hessen-Kassel in Leeuwarden overleed. Maria Louise was getrouwd met Johan Willem Friso, stadhouder van Friesland en Groningen. Na diens overlijden op jonge leeftijd was zij vele jaren regentes voor haar zoon Willem IV en later nogmaals voor haar kleinzoon Willem V. Daarmee was zij een belangrijke figuur in de lijn van het Huis Oranje-Nassau. Friesland eert het werk en leven van deze vrouw met een themajaar.

Vlakbij het voormalige stadspaleis van Maria Louise onthult de Koning een muurschildering van ruim vijftig vierkante meter. Hierin zijn de portretten van Maria Louise, haar man stadhouder Johan Willem Friso en portretten van nazaten van Maria Louise verwerkt. Onder die nazaten zijn veel Europese vorsten.

Op het Wilhelminaplein vindt een historische harddraverij plaats. Ruiters strijden hierbij op de korte baan om de Gouden Swipe. De Koning overhandigt deze zweep aan de winnaar.

RVD, nr. 202