Ontmoet Napoleon tijdens het Waterloo-weekend

In het weekend van 20 en 21 juni a.s. vindt het Waterloo-weekend plaats in het Nationaal Militair Museum (NMM). Met activiteiten voor jong en oud rondom het thema Waterloo wordt het 200e gedenkjaar van de Slag bij Waterloo gememoreerd.

Programma

Speciaal voor dit weekend is er een Waterloo-route door het museum uitgezet. Deze route voert de bezoeker langs schilderijen, kanonnen, sabels en uitrustingen uit de tijd van Napoleon. Er is een chirurgijn die zeer beeldend vertelt over het moeizame verzorgen van gewonden op het slagveld. Voor de kleinsten is er een Napoleon-kleurplaat. En let goed op, elk moment kan keizer Napoleon zelf de hoek om komen.... Natuurlijk mogen de bezoekers, al dan niet verkleed, met hem op de foto! Het NMM is open op dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.

Grootse historische reconstructie

In Waterloo komen van 18 t/m 21 juni duizenden deelnemers naar de grootse historische reconstructie van de slag bij Waterloo. Het NMM vertoont hiervan dagelijks korte filmpjes die een uniek beeld geven van het leven in de kampementen. De uiteindelijke film '18:15 minuten Waterloo' wordt in het Waterloo-weekend in het NMM vertoond.

Boek 'Onze slag bij Waterloo'

Het boek 'Onze slag bij Waterloo' van Louis Ph. Sloos (conservator NMM) gaat over thema's als de Waterloomanie, de doden, gewonden, plunderaars en de hulpverlening na de slag. Maar ook over slagveldtoerisme, de 'helden', de invaliden, weduwen, wezen en veteranen.

"De Nederlandse herinneringscultuur wordt uitgebreid beschreven in Onze Slag bij Waterloo door Louis Sloos. Deze militair historicus heeft een indrukwekkende hoeveelheid objecten bijeen weten te brengen[...]. De herinnering aan Waterloo drong zelfs door tot in het menselijke lichaam: de tanden van gesneuvelde soldaten werden gebruikt om kunstgebitten mee te maken. Nazaten en liefhebbers droegen deze 'Waterlootanden' met trots. Er valt veel te genieten in dit fraai vormgegeven en rijk geillustreerde overzichtswerk [...]" (de Volkskrant, zaterdag 4 juni 2015). Louis Sloos is op zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 16.00 uur aanwezig om zijn boek te signeren en vragen te beantwoorden.