TK Petitie Politie CAO 2015 door Platform Bezorgde Dienders

Datum 18 juni 2015

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Onderwerp Petitie „Politie CAO 2015' door Platform Bezorgde Dienders

De vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van uw Kamer heeft mij verzocht te reageren op een e-mail van het Platform Bezorgde Dienders, houdende een petitie “Politie CAO 2015”. Met deze brief geef ik gehoor aan dit verzoek. Voordat ik op de e-mail van het Platform inga, wil ik opmerken dat ik de betrokkenheid van het Platform bij de politieorganisatie zeer waardeer. Ik heb vertegenwoordigers van het Platform al meer malen gesproken en hen uitgenodigd voor een vervolggesprek. In de petitie vraagt het Platform aandacht voor de onzekerheid bij politiemensen over hun positie tijdens de reorganisatie, voor de hoogte van het salaris en voor goed ouderenbeleid. Hieronder ga ik in op deze onderwerpen.

Ik neem het signaal over onzekerheid bij politiemensen zeer serieus. Dat de reorganisatie het nodige vraagt van de medewerkers is evident. De reorganisatie is omvangrijk en neemt meer tijd in beslag dan oorspronkelijk gedacht. Dit gaat onvermijdelijk gepaard met een zekere onrust en onzekerheid bij de politiemedewerkers. Ik heb evenals mijn ambtsvoorgangers veel waardering voor de politiemensen die dit werk onder soms zware omstandigheden doen en voor de manier waarop zij omgaan met de huidige situatie. Daarom heeft de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie in de cao 2012-2014 een werkzekerheidsgarantie afgegeven en goede flankerende voorzieningen met de vakbonden afgesproken. De reorganisatie is een zorgvuldig proces, dat de politie gezamenlijk met de vakbonden, de medezeggenschap en mijn departement doorloopt. Het zo snel mogelijk afronden daarvan is ook voor mij van het grootste belang.

Daarnaast is er voor gezorgd dat een groot deel van de politiemedewerkers in de frontlinie de afgelopen vier jaar, ondanks de nullijn die gold voor het overheidspersoneel, niet stil hebben gestaan in hun loonontwikkeling. Door toekenning van extra periodieken is het bereikbaar maximumsalaris voor 70% van de politiemedewerkers fors verhoogd. Circa 28 duizend medewerkers profiteren inmiddels van één of meer van deze periodieken.

De verhoging van het salaris is onderwerp van het cao-overleg tussen mij en de vakbonden. Gedurende het lopende cao traject wil ik daar nu niet nader op ingaan.

Meer in zijn algemeenheid wil ik wel het volgende opmerken. Onderzoek van het WODC (Tweede Kamer, vergaderjaar 2014–2015, 29 628, nr. 496) toonde onlangs aan dat de beloning bij de politie gemiddeld genomen niet ongunstig is, ook niet in vergelijking met de private sector. Meer dan 85% van het politiepersoneel (exclusief aspiranten) heeft een modaal inkomen of hoger. De in de enquête van het Platform aangehaalde hoofdagent heeft een inkomen dat bijna 20% hoger ligt dan het modale inkomen in Nederland (€ 35.500 in 2015). Daarnaast heeft deze hoofdagent ook perspectief op de extra periodieken voor medewerkers in de frontlinie. De in de enquête genoemde bedragen geven echter een vertekend beeld, omdat de premie voor de zorgverzekering al op het genoemde netto salaris is ingehouden. Uit de loonstrook die met de enquête is meegestuurd blijkt dat deze zorgpremie € 227,90 netto per maand bedraagt. Dit bedrag dient bij het gepresenteerde netto salaris van de hoofdagent opgeteld te worden.

Waardering gaat echter om meer dan loon alleen. Het gaat bijvoorbeeld ook om zorg en nazorg voor politiepersoneel en goed materieel om het werk mee te doen. Maar ook om versterking van de politieorganisatie als dat nodig blijkt te zijn. Deze waardering komt naar voren op tal van fronten:

De werkzekerheidsgarantie;

Goede flankerende voorzieningen in de personele reorganisatie;

Investeringen in de (mentale) weerbaarheid;

Een coulancebeleid voor PTSS;

Een nieuw uniform en een nieuw dienstwapen.

Net als het Platform vind ik dat er oog moet zijn voor leeftijdsgebonden aspecten in het personeelsbeleid. Zeker nu door de ontwikkelingen in de maatschappij iedereen langer moet door werken. Het is evident dat je sommige functies binnen de politie niet onbeperkt kunt blijven vervullen. Ik wil daarom in politiemensen blijven investeren, zodat zij vitaal tot de AOW-leeftijd kunnen doorwerken, binnen of buiten de politieorganisatie.

Mijn oogmerk is om dan ook om te komen tot een nieuw stelsel waarbij inzetbaarheid centraal staat en dat recht doet aan het hoog risicogehalte van het politievak en een evenredige verdeling van de lusten en lasten over de generaties. In een dergelijk nieuw stelsel zou sprake moeten zijn van een meer geïndividualiseerde benadering van medewerkers. Veel inzetbaarheidsvraagstukken worden namelijk veeleer door individuele factoren bepaald dan door leeftijd als zodanig.

Ik heb de vakbonden opgeroepen om met mij over dit onderwerp en andere onderwerpen te spreken in het cao-overleg. Dit vergt namelijk open en reëel overleg, waar twee partijen voor nodig zijn. De politiemedewerkers verdienen het dat wij ons tot het uiterste inzetten om gezamenlijk tot een goede cao te komen.

Het Platform vraagt ook aandacht voor de hoogte van het budget dat beschikbaar is voor de vorming van de nationale politie. Hierop zal nader worden in gegaan in de begroting voor 2016 en verder.

De Minister van Veiligheid en Justitie,

G.A. van der Steur

Download "TK Petitie Politie CAO 2015 door Platform Bezorgde Dienders"

PDF document | 3 pagina's | 186 kB Zie het origineel.

Kamerstuk | 19-06-2015

Vragen? Bel Informatie Rijksoverheid: 1400

Verantwoordelijk ministerie

* Ministerie van Veiligheid en Justitie