Verslag Eurogroep en Ecofinraad juni

Nieuwsbericht | 21-06-2015 - De 28 ministers van Financien van de Europese Unie kwamen op 19 juni samen in Luxemburg voor de Ecofinraad onder leiding van huidig EU-voorzitter Letland. Ze bespraken onder meer de plannen voor structurele hervormingen voor grote banken en de automatische uitwisseling van belastingregels. De dag ervoor, 18 juni, spraken de 19 ministers van Financien van de Eurolanden onder leiding van Eurogroepvoorzitter minister Dijsselbloem onder meer de stand van zaken van het Griekse leningenprogramma.

Eurogroep

Griekenland

De Eurogroep sprak over het Griekse leningenprogramma. In de discussies tussen de instituties en de Griekse regering is onvoldoende vooruitgang geboekt. De Eurogroep heeft dus geen overeenstemming kunnen bereiken over een akkoord. De Eurogroep heeft een duidelijk signaal afgegeven dat het aan Griekenland is om snel met voorstellen te komen. Op maandag 22 juni is er een Eurotop om de regeringsleiders te betrekken bij het proces. Deze top wordt voorbereid door een extra Eurogroep op maandag voorafgaand aan de Eurotop.

Ecofinraad

Structurele hervormingen grote banken

De Ecofinraad is het erover eens geworden dat grote banken hun excessief risicovolle handelsactiviteiten van hun andere activiteiten moet scheiden. Dat gaat bijvoorbeeld over de handel voor eigen rekening, waarbij winst en verlies voor rekening van de bank zelf komen. De afspraken voldoen aan het belang dat Nederland hecht aan structurele hervormingen voor grote banken.

Automatische uitwisseling belastingregels

In de Ecofin is ook gesproken over de automatische uitwisseling van belastingregels. Nederland is daar een warm voorstander van en wil graag een voortrekkersrol spelen bij het bestrijden van belastingontwijking. Daarom wil Nederland zo snel mogelijk een akkoord bereiken, liefst met een uitzondering voor het MKB, met het oog op de beperking van administratieve lasten. Ook onder de andere lidstaten was er over het algemeen steun voor het voorstel, zij het dat er wel zorgen werden geuit over de hoge administratieve lasten. Een aantal punten moet nog op technisch niveau verder worden uitgewerkt.

Documenten en publicaties

Zie het origineel.

* Verslag van de Eurogroep en Ecofinraad van 18 en 19 juni te Luxemburg

Verslag van twee vergaderingen. Op 19 juni 2015 besprak de Ecofinraad onder meer de plannen voor structurele hervormingen ...

Vergaderstuk | 21-06-2015

* Aanbiedingsbrief van het verslag Eurogroep en Ecofinraad van 18 en 19 juni te Luxemburg

Minister Dijsselbloem (Financien) biedt de Tweede Kamer een gecombineerd verslag aan van een vergadering van de Eurogroep op ...

Kamerstuk | 21-06-2015