Adelheid Roosen wint Van Praagprijs voor liefde en medemenselijkheid

Omdat zij 'onvermoeibaar vecht voor een wereld waarin medemenselijkheid een nieuwe kans krijgt', ontvangt regisseur Adelheid Roosen de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond. Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan overhandigt haar de prijs op 21 juni, Wereldhumanismedag, tijdens het 'Mag Het Licht Aan Festival' in Amsterdam.

De Van Praagprijs is een oeuvreprijs en wordt sinds 1969 tweejaarlijks uitgereikt aan mensen die in leven en werk het humanisme voeden met vernieuwende ideeen. Dat is juist nu nodig, zeker als het om liefde en menselijke relaties gaat. Want individualisme, bezuinigingen en terroristische dreiging zetten menselijke relaties onder druk, met gevoelens van angst en onverschilligheid tot gevolg.

Anders

De jury ging onder leiding van Alexander Rinnooy Kan op zoek naar een voorbeeldfiguur die 'het pad naar anderen en het andere blijft effenen. Naar iemand die liefdevol samenbrengt wat anders gescheiden zou blijven.' De jury koos Roosen, omdat "zij verbindt en een stem geeft aan wat moeilijk te begrijpen valt", aldus de juryvoorzitter. "Zij is niet benauwd om eigen twijfels en onzekerheden te etaleren, en biedt anderen houvast om hetzelfde te doen."

Roosen (1958) is acteur, docent, documentaire-, film- en theatermaakster en brengt daarmee mensen bij elkaar die 'vreemden voor elkaar waren, maar dat niet blijven'. "Wat ik van belang vind", zegt Roosen, "is de ontmoeting met de ander, hoe anders die ook is. Als mijn werk geslaagd is, moeten de mensen zeggen: de ander is eigenlijk gewoon een mens, geen vreemdeling."

Overdonderend

De jury wijst op voorstellingen als de 'Gesluierde Monologen', 12 monologen over seksualiteit gebaseerd op interviews met in een moslimland geboren, maar inmiddels in Nederland wonende vrouwen. Een stuk waarmee zij van de Tweede Kamer tot in Turkije en Egypte op tournee ging. En op 'De Oversteek', waarin zij schouwburgen opende als 'buurthuis' voor bewoners die onderdeel werden van een voostelling van Toneelgroep Amsterdam. Op 'De WijkSafari',waarmee zij stadswijken ontsluit door theatermakers en wijkbewoners elkaar te laten adopteren, hun verhalen om te zetten in scenes en het publiek op indrukwekkende kijkjes achter de anders gesloten voordeuren te trakteren. En op de aangrijpende documentaire 'Mam' en film 'Brozer' die Alzheimer- en kankerpatienten een menselijk gezicht geven. Rinnooy Kan: "Grote, krankzinnige projecten die een succes worden door haar onweerstaanbare energie, haar overdonderende enthousiasme en haar talent om mensen bij elkaar te brengen.

Aanmoedigingsprijs

De prijs bestaat uit een beeld van de IJslandse kunstenaar Sigurdur Gudmundsson en de voordracht van een kandidaat voor een aanmoedigingsprijs. De aanmoedigingsprijs gaat naar de Bosnisch-Nederlandse regisseur Daria Bukvic. Roosen koos Daria omdat "zij een gracieuze, ferme, betrokken waarnemer is van het landschap waarin zij woont en met haar verdiepende stuk 'Nobody' Home verpletterende indruk maakte. Kortom, zij maakt werk waar je verliefd van wordt".

Jury

De Van Praagprijsjury bestaat uit Alexander Rinnooy Kan, Daan Roovers, Leontine Coelewij, Maureen Sie en Bert Janssens. Eerdere prijswinnaars zijn: Henk Oosterling, Karin Spaink, Heddy Honigmann, Johan Simons, Pieter Winsemius en Kees Schuyt. Meer informatie op vanpraagprijs.nl

De uitreiking vindt plaats tijdens het Mag Het Licht Aan Festival op 21 juni in de Tolhuistuin in Amsterdam. maghetlichtaanfestival.nl

De nieuwe WijkSafari van Adelheid|Female Economy & Zina leeft vanaf half mei in de Amsterdamse Bijlmer. In WijkSafari, wordt de groep van professionele spelers, een professioneel team, wijkbewoners, scooterjongens, de lokale middenstand, geloofsgemeenschappen, politie, wijkwerk samen een cast en crew: de cultureel diverse maatschappij in miniatuur. Eerder al te zien in Amsterdam Slotermeer, Utrecht, Mexico en nu dus in de Bijlmer. Lees meer op http://www.zinaplatform.nl