Geronimo Stilton en Jeff Kinney winnen Prijs van de Nederlandse Kinderjury

Pluim van de Senaat voor Janneke Schotveld en Niki Smit

18-06-2015 - De winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury zijn bekend. In de categorie 6 t/m 9 bleek Fantasia IX: De fenomenale reis van Geronimo Stilton (De Wakkere Muis) het populairst onder alle stemmers. In de categorie 10 t/m 12 jaar gingen de meeste stemmen naar Het leven van een loser.

Gedumpt van Jeff Kinney (De Fontein). De Senaat van de Nederlandse Kinderjury reikte de Prijs uit en mocht bovendien zijn eigen prijs uitreiken: de Pluim van de Senaat. Deze ging in de categorie 6 t/m 9 naar Superjuffie in de soep van Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf). 100% Coco.

Paris van Niki Smit (De Fontein) werd door de Senaat in de categorie 10 t/m 12 als beste beoordeeld.

Voor het tweede opeenvolgende jaar vond de uitreiking plaats tijdens de Kinderboekenparade. Op dit kinderboekenfestival, in en rondom het Kinderboekenmuseum, ontmoetten kinderen hun favoriete schrijvers en tekenaars: van Tosca Menten en Jacques Vriens tot Mylo Freeman, Edward van de Vendel en tweevoudig Gouden Griffel-winnaar en auteur van het Kinderboekenweekgeschenk Simon van der Geest. Daarnaast konden kinderen de nieuwste e-books en literaire apps testen in het MediaLab, met echte graffiti-artists een mega-muurschildering maken en wegdromen bij de prachtigste verhalen.

De Nederlandse Kinderjury

De Nederlandse Kinderjury is de publieksprijs voor kinderboeken. Van 4 maart tot en met 20 mei 2015 konden kinderen stemmen op hun favoriete boek. De Senaat, waarin elk jaar kinderen uit alle provincies zijn vertegenwoordigd, is de spreekbuis van de Nederlandse Kinderjury. Vorig jaar won Manon Sikkel de prijs de in leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. Niki Smit won de prijs in de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar. Doelstelling van de Nederlandse Kinderjury is zo veel mogelijk kinderen kennis te laten nemen van nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot meer en kritisch lezen.

Koninklijke Bibliotheek is partner van de Nederlandse Kinderjury.