Waar komen de levensgrote renners vandaan?


Datum: 22 juni 2015

[IMG]

Kunstproject `De Ontsnapping' rijdt eigen Tour de Nederland

Van 26 juni tot 20 juli legt een peloton van 44 levensgrote blauwe, rode, groene en gele polyester renners vanuit Bunnik zijn eigen unieke Tour de Nederland af. Tegen de achtergrond van Le Grand Depart in Utrecht en de internationale vrouwenfietstocht WeOwnYellow ontsnappen kopgroepen renners
naar monumenten van Nederland Waterland, zoals forten in de Waterlinie, de Plofsluis en het deltapark Neeltje Jans. De komende weken kan iedereen verrast worden door deze gekleurde renners.

De 44 polyester renners vormen het kunstproject `De Ontsnapping'. Ze zijn het geesteskind van de Vlaamse kunstenaar en wielerliefhebber Erik Nagels. Die was in zijn jeugd zo gefascineerd door de felgekleurde speelgoedrennertjes die in waspoedertrommels zaten dat hij bij de 100ste Ronde van
Vlaanderen zijn eigen plastic peloton renners op ware grootte schiep, waarvan er een ontsnapte. Zijn renners duiken sindsdien op veel fotogenieke locaties op. Rond de Tourstart en WeOwnYellow racen ze voor het eerst langs unieke oer-Nederlandse locaties.

Samenwerking in de regio

Wethouder Financien, Mobiliteit en Duurzaamheid Rob Zakee van Bunnik haalde `De Ontsnapping' naar Nederland. "Bunnik zint al enige tijd, met provincie en buurgemeenten, op manieren om het prachtige gebied van de Kromme Rijn en onze Hollandse Waterlinie, die op de nominatie staat om
Werelderfgoed te worden, meer op de kaart te zetten. Bijvoorbeeld als fietsgebied. En binnen dat platteland en het Waterliniegebied willen we extra aandacht voor Fort bij Vechten, omdat daar dit najaar het Nationaal Waterliniemuseum voor het eerst zijn deuren opent."

Zakee: "De start van de Tour de France, het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld, om de hoek in Utrecht, konden we gewoon niet laten passeren. Met `De Ontsnapping' brengen we onze samenwerking in de regio, in het Waterliniegebied en Fort bij Vechten mooi voor het voetlicht." De 44
blauwe, gele, groene en rode wielrenners op ware grootte springen langs de A12 nadrukkelijk in het oog en spelen het erachter gelegen Fort bij Vechten en platteland in de kijker, weet Zakee.

Vrouwentour

"Ze koersen bovendien richting Utrecht. Zo maken we tevens een gebaar naar Le Grand Depart. Een vrolijk gebaar, want deze plastic renners spreken voor mij van de bijna kinderlijke fascinatie voor het peloton. Als wielerliefhebber herken ik die en - ik denk - vele mensen met mij", aldus Zakee.
Houten en Nieuwegein gebruiken 10 renners bij de opening van de fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal, nabij de Plofsluis, ook onderdeel van de Waterlinie. Een groep renners staat bij de finish van de tweede Touretappe op Neeltje Jans, nog zo'n beroemd monument in Nederland Waterland.


Alle 44 renners keren vervolgens terug naar Fort bij Vechten in Bunnik voor WeOwnYellow op 12 juli. Met dat evenement wil Olympisch kampioene Marianne Vos veel meer vrouwen op de fiets krijgen. WeOwnYellow bestaat uit een vrouwentour door de provincie Utrecht, met Fort bij Vechten als het
begin- en eindpunt, en een cultureel festival dat voor iedereen toegankelijk is.

Oproep: ga op de foto

Op 20 juli ontsnappen de meeste renners vanuit Fort bij Vechten terug naar Vlaanderen. Maar vier renners blijven voorgoed achter in de regio en zullen nog lange tijd opduiken bij wielerevenementen.

We roepen mensen op, die renners tot 20 juli tegenkomen op een van hun ontsnappingen, om met hen op de foto te gaan. Plaats zo'n foto of selfie op Twitter onder vermelding van @gembunnik #deontsnapping of op Facebook/Gemeente-Bunnik en maak kans op een van de vier mini-renners.