's Werelds bekendste triatlon voert door kernen Valkenburg aan de Geul


Verkeersmaatregelen in uw buurt vanwege Ironman

Een van 's werelds grootste sportevenementen, de triatlon Ironman, komt op zondag 2 augustus door Valkenburg aan de Geul. Dat wil zeggen door de kernen Valkenburg, Houthem en Berg. Naast een grandioos sportspektakel brengt de Ironman Maastricht-Limburg voor bewoners en bezoekers ook een aantal
verkeer- en parkeerbeperkingen met zich mee.
Wij vragen u daar in uw planning rekening mee te houden. Met name aan de mensen die langs het parcours wonen.

Afgesloten wegen
Het wielrenonderdeel van de Ironman volgt in de gemeente Valkenburg aan de Geul twee lussen. Het gaat om de volgende route:


Strabeek - Houthem - Geulhem - Berg

vanuit Schimmert de Parallelweg langs A79, Vauwerstraat, Sint Gerlach, Provinciale weg Vroenhof (rechter weghelft), Curfsweg, Geulweg, Geulhemmerweg, Grote Straat, Oude Kerkstraat, Schone Poel richting Maastricht.

Vervolgens de tweede lus:

Terblijt - Sibbe - Valkenburg - Vilt
Komend vanaf Gasthuis richting Lindenstraat Terblijt, Oeveregrubben, Rijnsbergerweg, Vilterweg, via fietspad links naar Daalhemerweg (linker weghelft), Grendelplein, Cauberg (linker weghelft), Rijksweg, Sibberweg, Vilterweg (rechter weghelft), Bemelerweg, Smitserweg richting Gasthuis.

Het gaat om twee rondes, dus twee maal doorkomst op beide lussen.

De eerste doorkomst van de koplopers wordt in Valkenburg verwacht om 09.00 uur 's ochtends. Een uur eerder worden deze wegen afgesloten voor het verkeer.
De genoemde wegen blijven verder de hele dag afgesloten. Vanwege de aard van triatlon komen de deelnemers niet in een peloton langs. Ze fietsen allemaal afzonderlijk en liggen door de zwemwedstrijd, die aan het fietsonderdeel vooraf gaat, al redelijk uit elkaar. Dus daarom kan het zijn dat er
minutenlang niemand komt, maar toch de straat afgesloten blijft.
Pas als de laatste deelnemer is gepasseerd - dat wordt in de vooravond verwacht - gaan alle straten weer open.

Maatregelen
Er is geen verkeer mogelijk op het parcours. Wel zullen op sommige plaatsen oversteekplekken gecreeerd worden, ook voor auto's en ander gemotoriseerd verkeer. Ze zijn beveiligd door bevoegde en gecertificeerde verkeersregelaars en worden via borden duidelijk aangegeven. Het parcours is zodanig
samengesteld dat de straten die er binnen vallen bereikbaar en te verlaten zijn. Dat kan of via de sporadische oversteekplaatsen of via een omweg. Waar een weghelft gebruikt wordt door de sporters, is de andere weghelft voor verkeer uit een richting bereikbaar.

De directe omwonenden van het parcours vragen we, als ze hun auto willen gebruiken, voordat de afsluiting van kracht is in een van de zijstraten te parkeren, in elk geval buiten het parcours. Het is namelijk niet toegestaan om op het parcours zelf te rijden.

Hou er ook bij eventuele visites, feestjes, bij zorg aan huis en dergelijke rekening mee door tijdig de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te treffen. Stel iedereen op de hoogte dat parkeren alleen in omliggende straten mogelijk is. Volg altijd de instructies van de verkeersregelaars.

Ironman
De Ironman Maastricht-Limburg brengt topatleten, begeleiders, media en publiek uit heel Europa naar de regio. De wedstrijd werd voor het eerst in 1978 op Hawai gehouden, waar nu nog jaarlijks het wereldkampioenschap plaatsvindt. De editie Maastricht-Limburg is een van de
kwalificatiewedstrijden voor het WK. De organisatie is in handen van de Amerikaanse World Triathlon Corporation.
De wedstrijd bestaat uit 3,8 km zwemmen, aansluitend 180 km wielrennen en vervolgens 42,2 km hardlopen. Start en finish liggen in Maastricht. Daar vindt ook het zwemmen (in de Maas) en hardlopen plaats. Het wielerparcours volgt een route van 2x90 km door Zuid-Limburg.

Voor verdere informatie kijk op: eu.ironman.com