Besluitenlijst Raadsvergadering 15 en 18 juni 2015


Besluitenlijst Raadsvergadering 15 en 18 juni 2015

22 juni 2015

Raadnota BI.0150214 Perspectiefnota 2016
De raad heeft besoten de Perspectienota 2016 geamendeerd vast te stellen. Met de Perspectiefnota wordt de gemeenteraad in staat gesteld in kaders vast te stellen die leidend zijn voor het opstellen van de begroting 2016.



De volgende amendementen zijn ingediend:
Het CDA diende samen met SP, GroenLInks, D66 en VVD een amendement in om het speerpunt 'kwartiermaker cultuur' te wijzigen in 'kosten nieuw beleiod cultuur'. Tevens diend de tekst vij het speerpunt 'kosten nieuw beleid cultuur'als volgt te worden gewijzigd: 'De nieuwe cultuutnota leidt tot
nieuw beleid met daaraan verbonden doelen en ambities. In het kader daarvan worden alvast additionele middeln gereserveerd. Bij de vaststelling van de nieuwe cultuurnota en in het overleg over doelen ambities zal duidelijk worden hoe de hier gereserveerde middelen worden besteed.'
Het amendement is met algemene stemmen aangenomen.

Groenlinks diende samen met D66 een amendement in om een bedrag van EUR 2,287 miljoen toe te voegen aan de "bestemmingsreserve Sociaal Domein" en deze extra storting (EUR 1,315 miljoen) te dekken door een lager bedrag in de vrije reserve te storten.
Het amendement is verworpen met de stemmen tegen van Sp, VVD, CDA en Gemeentebelangen.

Groen Brabant diende samen met de SP een amendement in om ombuigingsmogelijkheid 3 "velvergunning afschaffen" te wijzigen in 'bestaande velvergunninghandhaven'. Als uitgangspunt geldt dat een verbod tot vellen zonder vergunning geldt wanneer een boom een doorsnede van meer dan 20 centimeter of
een omtrek van meer dan 65 centimeter op 1,3 meter hoogte van het maaiveld heeft.
Het amendement is verworpen met de stemmen tegen van Partij van de Arbeid, VVD, CDA en Gemeentebelangen.
Het geamendeerde voorstel is aangenomen met de stemmen van Groen Brabant en GroenLinks tegen.

De volgende moties zijn ingediend:

1. GBV diende een motie in waarin het college wordt verzocht als randvoorwaarde voor de aanpassing van rotonde `De Bromtol' toe te voegen dat de Stelvenseweg aangesloten blijft om de verbinding tussen Den Hout enerzijds en Weststad, Made, Drimmelen en Geertruidenberg anderzijds, in stand te
houden.
De motie is verworpen met de stemmen voor van Groen Brabant, GroenLinks en Gezond Burger Verstand.
2. GBV diende een motie in waarin het college wordt verzocht een creatieve oplossing te bieden, bijvoorbeeld door middel van een prijsvraag, via burgerparticipatie binnen een taakstellend budget een fietspad (langs de Statendamweg vanaf de Goorkensdam) te realiseren.
De motie is verworpen met de stemmen tegen van SP, VVD, CDA, GroenLinks en Gemeentebelangen.
3. Groen Brabant diende een motie is waarin het college wordt verzocht er zorg voor te dragen om een negatieve continuiteit van de zorgverlening, die optreedt door de contraire opstelling, te voorkomen en in alle voorkomende gevallen inzake HbH binnen de Wmo 2015 het advies van de
Adviescommissie bezwaarschriften over te nemen.
De motie is verworpen met de stemmen voor van Groen Brabant en Gezond Burger Verstand.







Raadsnota BI.0150227 Ontwerpbegrotingen verbonden partijen 2016
De raad heeft besloten kennis te nemen van de ontwerpbegrotingen verbonden partijen 2016 en het format verbonden partijen 2016 vastgesteld.
De fractie van Groen Brabant stemde tegen.


De SP diende samen met CDA, VVD en D66 een amendement in om tevens als zienswijze op te nemen dat hierin een taakstelling van 3% is opgenomen.
Dit amendement is aangenomen met de stemmen tegen van Groen Brabant en GroenLinks.

De Oosterhoutse gemeenteraad verzoekt de verbonden partijen om jaarlijks op een vaste peildatum en op basis van cijfers van het Cebtraal planbureau de algemene loon- en prijscompensatie vast te laten stellen.


De raad maakt geen gebruik van de mogelijkheid tot het indienen van een zienswijze(n) op de ontwerpbegrotingen 2016 van de verbonden partijen Veiligheidsregio, Regionale ambulancevoorziening en Nazorg gesloten stortplaatsen Bavel-Dorst en zevenbergen.


Individuele zienswijze per verbonden partij:
Naast bovengenoemde algemene zienswijzen dient de raad een zienswijze in op de ontwerpbegroting 2016 van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant :

* De raad verzoekt dringend een deugdelijke toelichting en onderbouwing bij de ramingen (zowel uitgaven als inkomsten), die nieuw zijn (ontwikkelagenda) of die aanzienlijk afwijken ten opzichte van de begroting 2015 te ontvangen.
* De raad heeft de indruk dat de vermelde risicoe op meerdere onderdelen te laag zijn ingeschat en wenst hiervan een nadere onderbouwing dan wel een bijstelling te ontvangen. Met name het risico op achterblijvende omzet(of omzet waarvoor niet wordt betaald van EUR 600.000 en het risico
vanwege mis match en fricties in capaciteit van EUR 200.000 beoordelen wij als te laag ingeschat; het risico op een lagere omzet wordt nog bverstrekt doordat de deelnemers vanaf 2016 de mogelijkheid hebben de verzoektaken mat 10% per jaar af te bouwen.
* De raad maakt zich ernstige zorgen over de schuldenpositie van de OMWB, vooral ook in combinatie met de uit de voorlopige jaarrekening 2014 blijkende balansposten debiteuren en nog te factureren omzet (samen bijna 7 miljoen euro); dat in samenhang hiermee kritischer wordt omgegaan met het
afboeken van dubieuze vorderingen, zoals in 2013 en 2014 heeft plaatsgevonden.

De raad dient geen zienswijze in op de 2e begrotingswijziging van de Omgevinsdienst Midden en West-Brabant.



De raad dient tevens een zienswijze in op de ontwerpbegroting 2016 van Werkvoorzieningsschap Werk voor Allen:

* De raad neemt kennis van de beschreven varianten op de basisuitvoering, dit in afwachting van de keuze die Oosterhout zal maken over de toekomstige rol en positie van WAVA.



Op de ontwerpbegroting 2016 van de verbonden partij Regio West-Brabant dient de gemeenteraad de onderstaande zienswijze in:

* De raad verzoekt Regio West-Brabant kritisch te kijken naar de activiteiten die worden juitgevoerd in relatie tot de aagebrachte focus (speerpunten) in de Strategische Agenda West-Brabant.



Op de ontwerpbegroting 2016 van de verbonden partij GGD dient de gemeenteraad, de onderstaande zienswijze in:

* De raad benadrukt nogmaals bij de GGD dat de focus dient te liggen op gezondheid.