Raad Breda wil omvang georganiseerde criminaliteit weten


DEN HAAG/BREDA - De gemeenteraad van Breda wil een onderzoek naar de omvang van de georganiseerde criminaliteit. De raad heeft daarom in een breed gedragen motie het bestuur opgedragen een onderzoek uit te voeren naar de impact van de voor samenleving en openbaar bestuur ondermijnende vorm van
criminaliteit.

De raad van Breda nam de motie aan tijdens het debat afgelopen week over de voorjaarsnota. Voor wie de motie wil lezen, klik hier.

Aanleiding voor de motie is de situatie in Tilburg, aldus CDA-fractievoorzitter Peter Elbertse in Breda Vandaag. 'We zijn geschrokken van een eerder onderzoek uit Tilburg. Daaruit bleek dat er 800 miljoen euro per jaar omgaat in georganiseerde misdaad en criminele infrastructuren rondgaat. Dat
is meer dan de gehele Tilburgse gemeentebegroting.'

Behalve in Brabant trok de invloed van de georganiseerde criminaliteit ook de aandacht in Haarlem. Daar werd vorige week de auto van burgemeester Bernt Schneiders in brand gestoken. Schneiders, tevens voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, sprak in de Volkskrant van `Brabantse
toestanden' die ook in de rest van Nederland de kop op steken.

Raadslid.Nu heeft voor raadsleden speciale bijeenkomsten over integriteit en belangenverstrengeling. Maandagavond houdt de vereniging een bijeenkomst daarover in Noordwijk. Een van de sprekers is het hoofd van het Landelijk Inspectie- en Expertisecentrum dat gemeenten informeert over risico's
en vormen van belangenverstrengeling.

Ondermijning

Ondermijning van de lokale democratie treft 1 op de 5 burgemeesters, zo bleek vorige maand uit onderzoek van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Het programma Nieuwsuur besteedde toen aandacht aan deze opvallende uitkomsten. Klik hier voor meer informatie.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 22 juni 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu houdt op 22 juni in Noordwijk een regionale bijeenkomst over integriteit en belangenverstrengeling. Aanmelden kan door een mail aan info@raadslid.nu. Meer informatie over deze bijeenkomst klik hier.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu