Koninklijke onderscheiding voor prof. Trimbos

Koninklijke onderscheiding voor prof. Trimbos Naar overzicht

22 juni 2015 | NIEUWSBERICHT

Prof. Baptist Trimbos is vrijdagmiddag bij zijn afscheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De burgemeester van zijn woonplaats Noordwijk verraste hem aan het eind van zijn afscheidscollege en speldde hem de bijbehorende versierselen op. Prof. Trimbos staat bekend als deskundig chirurg, empatisch dokter, betrokken opleider en ervaren bestuurder.

Foto: Jeroen Hiemstra

Baptist Trimbos heeft veel voor het LUMC betekend. Hij startte er als assistent in opleiding om uiteindelijk hoogleraar Gynaecologie te worden. Als afdelingshoofd creeerde hij de ruimte voor alle medewerkers om hun talenten te ontwikkelen. Mede daardoor is de afdeling Gynaecologie van het LUMC uitgegroeid tot een vooraanstaande gynaecologische kliniek in Nederland met internationale uitstraling. Daarnaast is Trimbos jarenlang divisievoorzitter geweest.

Vruchtbaarheid sparen

Prof. Trimbos heeft zich gedurende zijn carriere ontwikkeld tot een van de meest vooraanstaande oncologisch gynaecologen in Nederland. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van behandelingen waarbij de vruchtbaarheid van vrouwen met gynaecologische kanker gespaard bleef. Zo is er onder zijn leiding in het LUMC een programma opgezet om eierstokweefsel van vrouwen die chemotherapie moeten krijgen te bewaren. Trimbos transplanteerde in 2002 de eierstok van een patient naar haar bovenarm. Dit was wereldwijd de eerste eierstoktransplantatie.

Dag en nacht bereikbaar

De patienten stond bij Baptist Trimbos centraal. Ze konden hem dag en nacht bellen of sms'en als ze vragen of klachten hadden. Deze houding droeg hij ook landelijk uit, aldus zijn collega prof. Lex Peters, die jarenlang met hem samenwerkte. "Naast de professionaliteit, hij is een zeer kundig arts en operateur, was empathie voor hem vanzelfsprekend."