Egypte stuurt na 3 jaar weer ambassadeur naar Israel

in Israel / door Mike Durand / op 22/06/2015 om 11:24 / Tags: Egypte, Gaza, Hamas, Moslim Broederschap, Terrorisme

ambassador-Hazem-Khairat.bronjalibnanEgypte benoemde zondag zijn eerste ambassadeur in Israel sinds 2012. Hazem Khairiet, voormalig ambassadeur in Venezuela, wordt de eerste Egyptische ambassadeur in drie jaar - een teken dat de band tussen Israel en Egypte verbetert. Wanneer Khairiet zal afreizen naar de Egyptische ambassade in Tel Aviv is overigens nog niet bekend, meldt het Egyptische persbureau MENA.

De voormalig president van Egypte Morsi had in november 2012, nadat hij aan de macht kwam, de Egyptische ambassadeur in Israel teruggeroepen. Morsi was gelieerd aan de Moslim Broederschap en zijn herroeping van de Egyptische ambassadeur was een reactie op een Israelische luchtaanval op de Gazastrook, waarbij top Hamasmilitant Ahmed Jaabari werd gedood. Hamas is de Gazaanse tak van de Moslimbroeders. In Egypte braken na de aanval wekenlang gewelddadige rellen uit. Morsi gaf met de terugtrekking van de ambassadeur een steunbetuiging aan Hamas.

Voormalig legerleider Al-Sisi werd vorig jaar verkozen tot president nadat het leger in 2013 een coup pleegde en Morsi afzette. Het Egyptische leger greep in na massale protesten tegen de heerschappij van Morsi,waardoor het land in een onhoudbare spiraal van geweld raakte. Al-Sisi zet zich sinds zijn aantreden in om de invloed van radicale groeperingen te beteugelen. Egyptische rechtbanken hebben sinds het aantreden van Al-Sisi de Moslimbroederschap betiteld als een terroristische organisatie. Ook de gewapende vleugel van Hamas, de Qassam Brigades, werden aangemerkt als terroristische groepering. Die laatste uitspraak werd deze maand herroepen, volgens commentatoren omdat Egypte hierdoor niet langer kon optreden als bemiddelaar tussen Israel en Hamas. De Egyptische bemiddeling boekte verschillende successen, waaronder de wapenstilstand na de laatste Gazaanse oorlog.

De Israelische premier Benjamin Netanyahu zei zondag tijdens een persconferentie dat hij de aanstelling van Khairiet "zeer" verwelkomd.