Patient wil samen met dokter beslissen

Uitkomst van de enquete onder hartpatienten

Hartpatienten willen samen met hun cardioloog bepalen wat de beste zorg is. Zij willen inspraak. Dit komt naar voren uit een enquete van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Samen met de patientenvereniging De Hart&Vaatgroep is gepeild wat voor patienten het belangrijkste is.

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie heeft voor de komende jaren een beleidsplan opgesteld. Via het Hartenvaatpanel van De Hart&Vaatgroep reageerden 600 patienten op de vraag waarmee cardiologen als eerste aan de slag moeten.

De uitschieter is het thema Samen Beslissen: bijna alle hartpatienten vinden het zeer belangrijk om samen met hun cardioloog te kiezen wat de best passende zorg is. Het gaat erom dat een behandeling echt meerwaarde biedt voor de patient. De voordelen, nadelen en risico's van de verschillende behandelingsmogelijkheden worden door de arts besproken en de patient praat daarover mee. In overleg met de arts komt de patient tot de best passende keuze.

Als tweede speerpunt kwam kwaliteit van leven naar voren. Niet alles wat kan moet ook worden toegepast. "Dit is best lastig voor cardiologen die van oudsher meer getraind zijn om een medische behandeling te geven", aldus Barbara Mulder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. "Door deze feedback van patienten weten we in ieder geval dat we ons inzetten voor ontwikkelingen die voor de patient ook echt belangrijk zijn. Er is genoeg werk aan de winkel". De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en De Hart&Vaatgroep geven meer informatie op hun websites en zullen patienten actief betrekken bij de uitwerking van de beleidsvoornemens van de NVVC.

Zie ook:

Beleidsplan NVVC 2015-2020 https://www.nvvc.nl/media/files/0301_DEF_Beleidsplan_NVVC_2015-2020.pdf

Federatie Medisch Specialisten: samen beslissen http://www.demedischspecialist.nl/onderwerp/samen-beslissen

Federatie Medisch Specialisten: Congres samen beslissen http://www.demedischspecialist.nl/congres-samen-beslissen

HartenVaatpanel http://www.hartenvaatpanel.nl