Santeon ziekenhuizen bieden beter onderbouwde keuze voor behandeling prostaatkanker

Persbericht: Santeon ziekenhuizen bieden beter onderbouwde keuze voor behandeling prostaatkanker

Santeon helpt patiënten bij de keuze van een behandeling. Daar hoort ook inzicht in de gevolgen voor de kwaliteit van leven ná de behandeling bij. Want niet alleen overleving telt, ook de neveneffecten zijn belangrijk bij de keuze voor een behandeling. De Santeon ziekenhuizen hebben daarom nu afspraken gemaakt over een Santeon behandeling bij prostaatkanker. Patiënten kunnen hier meer over lezen op www.santeonvoorprostaatkanker.nl.

Twee factoren die belangrijk zijn bij de keuze voor een behandeling bij prostaatkanker zijn door de Santeon ziekenhuizen met cijfers inzichtelijk gemaakt: de overlevingskans en de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling. Door gezamenlijk gegevens te verzamelen en te analyseren, hebben de Santeon ziekenhuizen een schat aan data die zij inzetten om patiënten te helpen bij de behandelkeuze. Patiënten hebben nu meer informatie. Is die keuze gemaakt, dan heeft de patiënt toegang tot een breed palet aan behandelmogelijkheden dankzij de samenwerking.

Operatie, bestralen, hormoontherapie, afwachten?

“Ongeveer 70% van patiënten met prostaatkanker in Nederland krijgt een behandeling die gericht is op genezing. Mogelijke neveneffecten bij behandeling kunnen echter erg belastend voor een patiënt zijn”, zegt Jean-Paul van Basten, uroloog in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). “Denk aan incontinentie, erectieproblemen of hormonale klachten. Die willen we zo veel mogelijk beperken. We doen dat door heel nauwkeurig te kijken naar de beste optie voor de betreffende patiënt met prostaatkanker, ondersteund door de Santeon rekenregel. We houden rekening met leeftijd van de patiënt, maar ook met de agressiviteit van de tumor en eventuele andere aandoeningen van een patiënt. De effecten van behandelen - of juist niet behandelen - op de kwaliteit van leven maken we vervolgens inzichtelijk aan de hand van ervaringen van patiënten zelf. In de zogenoemde PROMs, ‘patient related outcome measures’, geven patiënten zelf scores aan hun kwaliteit van leven, op fysiek, psychisch en sociaal gebied. Zij doen dit op moment van diagnose (vóór de behandeling) en na 3, 6 en 12 maanden, om de ontwikkeling te kunnen zien. Alle Santeon ziekenhuizen meten PROMs en hebben de uitkomsten gebundeld en gepubliceerd op www.zorgvooruitkomst.nl/uitkomstenboek2014.pdf . Zo heeft een patiënt steun aan de ervaringen van andere patiënten bij het kiezen van de beste behandeling voor hem.”

Een Santeon behandeling bij prostaatkanker

De Santeon ziekenhuizen bieden voor prostaatkanker een Santeon behandeling. Deze is gebaseerd op de best practices die de zes Santeon ziekenhuizen met elkaar gedeeld en tot norm gesteld hebben. Een Santeon behandeling is uniek in Nederland en legt de lat hoger dan de landelijke norm. Zo kunnen patiënten bij verdenking op prostaatkanker binnen drie dagen terecht voor een snel diagnosetraject. Santeon ziekenhuizen werken aan continue verbetering van de zorg. Dat doen zij door transparant en open met elkaar samen te werken. Meer dan 10% van de patiënten met kanker wordt in een Santeon ziekenhuis behandeld. Daarmee zijn zij de grootste aanbieder van kankerbehandelingen in Nederland.

Santeon

Santeon is de Nederlandse ziekenhuisketen van zes topklinische ziekenhuizen, te weten het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, Medisch Spectrum Twente in Enschede en het Martini Ziekenhuis in Groningen. Meer informatie op www.santeon.nl.