Koninklijke hulde voor 'hondstrouwe' vrijwilligers

Een bijzondere verrassing voor zeven 'hondtrouwe' vrijwilligers: zij kregen vandaag een Koninklijke onderscheiding opgespeld bij KNGF Geleidehonden. Een waardering voor hun jarenlange, belangeloze inzet voor de jongste telgen van de organisatie: de pups. Ieder van hen heeft in meer dan 17 jaar een flink aantal pups verzorgd, opgevoed en gesocialiseerd. Een groot deel van deze hondjes heeft mede dankzij hun inzet inmiddels geschoold tot geleidehond, assistentiehond of buddyhond.

Oranje zonnetje voor 359 pups

Samen hebben deze gezinnen 359 pups geholpen op de wereld te zetten of in het eerste levensjaar opgevoed en verzorgd. Dat alles jaar in jaar uit om de jonge honden een goede basis te geven voor hun opleiding tot geleidehond. Voor de burgemeesters van de betrokken gemeenten reden genoeg om naar opleidingscentrum in Amstelveen te komen en deze trouwe vrijwilligers in een oranje zonnetje te zetten.

Nell Backx uit Havelte heeft als pleeggezin veertien pups voor de organisatie opgevoed. Daarnaast is zij ook fokgastgezin zijn er 54 puppy's bij haar thuis ter wereld gekomen. In zeventien jaar tijd heeft Marthie Bos-Wiegman uit Hoorn maar liefst 24 pups in huis gehad. Ook verzorgt zij als ambassadeur van KNGF Geleidehonden lezingen en presentaties in haar regio over het werk van de organisatie. Hiltje Bouma-de Boer uit Halsteren is in 1998 gestart als puppypleeggezin en werd na twaalf pups fokgastgezin. In huize Bouma-de Boer zijn tot dusver acht nestjes met in totaal 49 pups geboren. Jan Combee uit Leiderdorp is al sinds 1989 betrokken bij de organisatie. Eerst als puppypleeggezin werden zeventien pups met liefde opgevoed, daarna kwam vaderhond Casper in huis die voor zestien nakomelingen zorgde. Ook Corrie Kroon uit Montfoort startte als pleeggezin voor KNGF Geleidehonden en ging daarna over op het fokgastgezinschap. Elf nestjes heeft zij sinds 1998 in huis verzorgd, een totaal van 94 pups. Yvette Rosier-Deckers uit Maastricht heeft in zeventien jaar vrijwilligerswerk zeventien viervoeters over de vloer gehad die bij haar een jaar lang mochten opgroeien. Ook is zij al lange tijd actief als ambassadeur en geeft op vrijwillige basis ondersteuning bij relatiedagen en verzorgt ze lezingen en presentaties. Ook Nel Roskam-Krijgsman uit Oudenhoorn is al zeventien jaar actief als vrijwilliger voor KNGF Geleidehonden. Zij voedde negen pups op en heeft daarna twee moederhonden in huis gehad. In Oudenhoorn kwamen 51 geleidehondjes in spe ter wereld.

Warm nest

Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden: "Deze zeer ervaren families, waar inmiddels zoveel jonge geleidehonden ter wereld zijn gekomen, zijn in het totale opleidingsplan van onze organisatie van onschatbare waarde. Aangezien zij zich al zo veel jaren met hart en ziel inzetten om onze pups een warm nest en de juiste start te geven, hebben wij hen voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding. Ze waren zeer blij verrast en onder de indruk. Wijzelf zijn vooral heel trots. Wij kunnen deze gezinnen niet dankbaar genoeg zijn voor al het werk dat ze door de jaren heen voor ons verzet hebben."

Voordelen boven nadelen

De gezinnen behoren tot de groep trouwste vrijwilligers van de geleidehondenschool. Hun jarenlange inzet laat zien dat de voordelen voor een pleeggezin of fokgastgezin ruimschoots opwegen tegen de nadelen, zoals het onvermijdelijke afscheid van een pup als deze naar school gaat. Ingrid Nijman, hoofd afdeling Puppy- en Pleeggezinnenzorg: "De wetenschap dat de honden na hun opleiding gehandicapten de kans geven een vrij en onafhankelijk leven te leiden, geeft de families iedere keer weer de motivatie om een nieuwe pup voor ons op te voeden. Daarnaast zijn het enorme hondenliefhebbers. Dat moet ook wel, want de vrijwilligerstaak als puppypleeggezin of fokgastgezin is behoorlijk intensief. De honden hebben veel tijd en aandacht nodig. De pups van KNGF Geleidehonden spelen dan ook een belangrijke rol in hun gezinsleven."

KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds)

KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de Nationale Zorghonden Autoriteit tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking, (oud-)geueniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen.