Pilot Spontane Binnenstad succesvol: doorlopende indieningsperiode geopend

De pilot Spontane Binnenstad krijgt een vervolg: vanaf heden kunnen mensen die concrete ideeen hebben om de binnenstad aantrekkelijker te maken doorlopend hun initiatief indienen voor het verkrijgen van een stimuleringssubsidie. Het project loopt in de binnensteden van Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Het eerste half jaar van de pilot is erg succesvol gebleken. De overdekte Boeskoolmarkt in Oldenzaal en de Uit in Almelo-app zijn voorbeelden van inspirerende ideeen uit de eerste inschrijving. Om het succes van de pilot Spontane Binnenstad nog meer te vergroten, wordt er niet meer gewerkt met vooraf vastgestelde indieningsperiodes. Daardoor kan een initiatief sneller beoordeeld worden, waarna snel duidelijk wordt of het initiatief een stimuleringsbijdrage ontvangt of niet.

Resultaten eerste tranche positief

De eerste tranche (vastgestelde indieningsperiode) startte in oktober van 2014 met een Kickoff. Initiatiefnemers met een goed uitgewerkt idee konden gedurende een half jaar hun initiatief indienen. Er was voor deze periode een bedrag van EUR 600.000,- beschikbaar gesteld. In totaal is er voor de pilot 2,6 miljoen euro beschikbaar. Al snel werd het plafond bereikt voor deze eerste termijn. De werkgroep Spontane Binnenstad en Saxion hebben het verloop van de pilot geevalueerd. De resultaten waren goed: niet alleen een meer aantrekkelijke binnenstad was het gevolg, maar er ontstond ook verbinding tussen partijen in de steden zelf en onderling tussen de steden. Daarnaast werd nieuwe kennis gedeeld. Voor de nieuwe indieningsperiode zullen deze positieve resultaten ook zeker als een voordeel gaan werken.

Inspiratie voor nieuwe initiatieven

De Boeskoolmarkt in Oldenzaal is een wekelijks terugkerende overdekte markt in de leegstaande poot van winkelcentrum In Den Vijfhoek. Dit initiatief heeft ervoor gezorgd dat het veelal leegstaande winkelcentrum In Den Vijfhoek nu echt als bestemming wordt bezocht in plaats van dat het wordt gebruikt als overdekte looproute naar een ander winkelgebied. Ook initiatieven als de Uit in Almelo app, Magic Almelo en de schommelinstallatie Wannaplay zorgen voor meer reuring in respectievelijk Almelo en Enschede.

Nieuwe voorwaarden

Voor de nieuwe indieningsperiode zijn de voorwaarden voor verkrijgen van een stimuleringsbijdrage op de volgende punten aangevuld:

* Een initiatief dient bij te dragen tot een structureel positief effect op de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de binnenstad, waaronder het oplossen van leegstand door middel van transformatie, transitie en/of functiewijziging. * De nieuwe indieningsperiode loopt tot 1 mei 2016 of totdat het totale budget van 2,6 miljoen euro is bereikt. * Aanvullend op dat er draagvlak is voor het initiatief of dit draagvlak te creeren moet zijn, wordt nu gesteld dat dit onder andere kan door middel van samenwerking met andere initiatiefnemers of organisaties.

De complete actuele voorwaarden staan te lezen op regiotwente.nl/netwerkstad/pilot

Indienen

Iedereen die een concreet idee heeft om de binnenstad van Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal aantrekkelijker te maken kan dit indienen bij de verantwoordelijke contactpersonen van de gemeenten. Op de site van de Pilot Spontane Binnenstad (regiotwente.nl/netwerkstad/pilot ) staan de namen en gegevens van de contactpersonen. Hier staat ook alle informatie over de pilot.

Ontwikkelagenda Netwerkstad Twente

De pilot Spontane Binnenstad is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Overijssel en Netwerkstad Twente. De pilot maakt deel uit van de Ontwikkelagenda 2040, een gezamenlijk initiatief van de steden Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal en de provincie Overijssel. Het project draagt bij aan het verbeteren van de stedelijke kwaliteit. De vijf steden zetten samen met de provincie in op complementaire, aantrekkelijke en vitale binnensteden. De pilot Spontane Binnenstad is hierin de aanjager. Binnen de pilot wordt samengewerkt met lokale partners bij het verbeteren van de Binnenstad, waarbij de overheid een meer faciliterende en aanjagende rol inneemt en er meer ruimte wordt gegeven voor markt- en burgerinitiatieven.