Fietsenzegening op Domplein

Fietsenzegening op Domplein 22-6-2015

In het kader van de `Tour van de Ziel' vond zaterdag 20 juni een fietsenzegening plaats op het Utrechtse Domplein. Mgr. Woorts, pastor Koos Smits van de St. Ludgerusparochie en pastoor Bernd Wallet van de Oud-Katholieke Parochie van Utrecht stonden naast de Domkerk om fietsers met wijwater te zegenen. Voorafgaand aan de zegening ging mgr. Woorts de aanwezigen voor in gebed.

Beschrijving

Tijdens de korte ritus werd onder meer een passage gelezen uit het Johannesevangelie en werd het water gezegend. In zijn welkomstwoord zei mgr. Woorts dat de Utrechtse kerken graag een plaats willen hebben in het aankomende vertrek van de Tour de France (`Le Grand Depart') vanuit deze stad. "Als gelovigen leggen we ook een parcours af, om uiteindelijk de finish te behalen: thuiskomen bij God. Voor onze weg door het leven vragen we de zegen van God," zo legde de Utrechtse hulpbisschop het verband.

In een korte overweging vertelde mgr. Woorts vervolgens over de betekenisvolle keuze voor het Domplein als locatie van de fietsenzegen: vanaf deze plek ging de H. Willibrord, de eerste verkondiger van Jezus Christus en Zijn Evangelie in onze streken, meer dan 1.300 jaar geleden op weg om het geloof verder te brengen. Hier bouwde hij ook het eerste kerkje: dat van Sint Maarten, de patroonheilig van de Domstad. Na de smeekbeden en het zegeningsgebed verspreidden de drie priesters zich om de aanwezige fietsers persoonlijk te zegenen.

Linksboven: pastoor Wallet, rechtsboven: pastor Smits, linksonder: mgr. Woorts zegent Ton Huitink, de nieuwe pastoor van de Utrechtse parochies St. Martinus, St. Ludgerus en Salvator, rechtsonder: ook enkele motorrijders werden gezegend.

Twee weken voor de start van de Tour de France in Utrecht (le Grand Depart) vond op zaterdag 20 juni het tweejaarlijkse festijn Kerkennacht plaats (met op vrijdag 19 juni een heuse Proloog met onder meer het Groot Utrechts Kerkdictee). De Utrechtse kerken organiseerden bij die gelegenheid een `Tour van de Ziel'. Meer informatie: www.facebook.com/kerkennachtutrecht